«Παράθυρο» Αχτσιόγλου για τις συντάξεις

«Παράθυρο» Αχτσιόγλου για τις συντάξεις10.07.2018ΣΥΡΙΖΑ

Η υπουργός Εργασίας «πούλησε» πάλι αισιοδοξία ότι δεν θα γίνουν οι μειώσεις. Τι είπε για τη χορήγηση της «13ης»

Ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας για τους συνταξιούχους άφησε εκ νέου η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου χθες, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι τελικά δεν θα εφαρμοστούν οι ήδη νομοθετημένες για το 2019 μειώσεις μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της μη

εφαρμογής των μέτρων που ήδη έχουν νομοθετηθεί θα ληφθούν μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου, αφού «η μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς ήταν μέτρο αχρείαστο και ψηφίστηκε λόγω της επιμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Η κυρία Αχτσιόγλου άφησε να διαφανεί ότι, εφόσον οι στόχοι στα πλεονάσματα του Κρατικού Προϋπολογισμού αλλά και στα οικονομικά του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος επιτευχθούν (κάτι το οποίο με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα είναι εφικτό), τότε το ενδεχόμενο να μη μειωθούν έως 18% οι συντάξεις που θα επανυπολογιστούν -και στις οποίες θα προκύψει προσωπική διαφορά σε σχέση με το παλαιό ποσό- είναι ανοιχτό. Τόνισε, ωστόσο, για πολλοστή φορά ότι «η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες».

Σε σχέση με τα αποτελέσματα που προκύπτουν μέσα από τον επανυπολογισμό, η κυρία Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι για 500.000 από τις υφιστάμενες συντάξεις προκαλούνται θετικές αναπροσαρμογές - αυξήσεις (οριακές στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως υποστηρίζουν ειδικευμένοι νομικοί και εκπρόσωποι συνδικάτων).

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, για τους υπόλοιπους «απομάχους της εργασίας» είτε παραμένουν ως έχουν τα ποσά που λαμβάνουν είτε προκαλούνται μειώσεις από μία έως και έξι συντάξεις τον χρόνο, ειδικά σε όσους είχαν από 25 μέχρι 35 έτη ασφάλισης, σε όσους υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, καθώς και σε δικαιούχους και δικαιούχες συντάξεων θανάτου (εξαιρούνται από τον επανυπολογισμό και παραμένουν ως έχουν μόνο οι συντάξεις του ΟΓΑ μέχρι το 2030).

Επίσης, η κυρία Αχτσιόγλου επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η καταβολή εφάπαξ «13ης σύνταξης». Θα δοθεί με κριτήρια εισοδηματικά και με «πιλότο» τους όρους με τους οποίους χορηγήθηκαν τα αντίστοιχα βοηθήματα τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Οσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η κυρία Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι ο τρόπος θα εξεταστεί από ομάδα ειδικών μετά το τέλος του 3ου προγράμματος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναπροσαρμοστούν οι ελάχιστες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας, δηλαδή απόδοση μικρών ετήσιων αυξήσεων σε διάρκεια τετραετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα