Παραλήρημα Ερντογάν! Στέλνουμε στρατό στη Λιβύη και αρχίζουμε σεισμικές έρευνες

Παραλήρημα Ερντογάν! Στέλνουμε στρατό στη Λιβύη και αρχίζουμε σεισμικές έρευνες17.01.2020Πρόσωπα

Μόλις ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία θα απουσιάζει η Ελλάδα...

... καθώς «θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες για διάλογο», και παρά τις... καθησυχαστικές δηλώσεις των Γερμανών πως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων δεν θα συζητηθεί

η -παράνομη- συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα Αγκυρα και Τρίπολη αλλά οι εξελίξεις στη χώρα της βόρειας Αφρικής, ο Ερντογάν (φωτό) άδραξε ξανά χθες την ευκαιρία να προκαλέσει.

Από την Αγκυρα, ο «σουλτάνος», που ενδύεται την προβιά του «ειρηνοποιού» όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό, ανακοίνωσε πως η Τουρκία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη με στόχο την υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Στέλνουμε τα στρατεύματά μας στη Λιβύη για να υποστηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας» δήλωσε, προσθέτοντας πως η Αγκυρα θα επιμείνει να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση!

Παράλληλα, ο «σουλτάνος» δεν παρέλειψε χθες να τονίσει πως η χώρα του θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ' εφαρμογήν του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, με τη συμφωνία αυτή, την οποία οι Γερμανοί «οικοδεσπότες» της διάσκεψης επιμένουν να υποκρίνονται πως... δεν τη βλέπουν, «δεν είναι πλέον δυνατόν, από νομικής απόψεως, να γίνουν έρευνες, εξορύξεις ή να περάσει αγωγός φυσικού αερίου από τη ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες της Τουρκίας και της Λιβύης, αν δεν μας ζητήσουν την άδεια».

«Προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη φυλάκιση των συμφερόντων της χώρας μας στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τελειώσαμε με το παιχνίδι αυτό» υπογράμμισε, τέλος, ο Ερντογάν, που καθιστά σαφές πως η κατασκευή του EastMed θα συναντήσει την αντίσταση της Αγκυρας.

Σε νέες προκλήσεις προέβη και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στο CNN Turk ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να μιλήσει για την ύπαρξη νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο με αμφισβητούμενη κυριαρχία! Κατά τον Τσαβούσογλου, «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, ούτε στη Συνθήκη της Λωζάννης ούτε στη Συνθήκη Ειρήνης του 1948». Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, είπε, «ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά, για να μη συμβεί πάλι κάποια κρίση», αναφερόμενος στα Ιμια.

Γ. Τραπεζιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα