Ύπουλο «χτύπημα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μιλά για... διεκδικήσεις της χώρας μας

Ύπουλο «χτύπημα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μιλά για... διεκδικήσεις της χώρας μας16.01.2020Άρθρα

Νέα τηλεφωνική συνομιλία χθες μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωσή του για το μνημόνιο

συνεργασίας που πρόσφατα υπέγραψαν Τρίπολη και Αγκυρα άφηνε πολλά περιθώρια παρερμηνειών προς όφελος των Τούρκων, «γκριζάροντας» ουσιαστικά περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα! 

Αν και χαρακτήριζε τη συμφωνία «προκλητική» και «αντιπαραγωγική», έκανε λόγο για κείμενο που δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, καθώς περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή... διεκδικούνται από την Ελλάδα! «Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης αλληλεπικαλυπτόμενες θαλάσσιες διεκδικήσεις στην περιοχή που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση.

Ως πάγια πολιτική, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο» είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας ακολούθως πως παρότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν γενικά θέση για τις διαφορές θαλάσσιας δικαιοδοσίας άλλων κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν κάθε ενέργεια στην οποία ελλοχεύει κίνδυνος να κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις σε μια χρονικά ευαίσθητη συγκυρία για την ανατολική Μεσόγειο. 

Επίσης κατά τον ίδιο οι εξελίξεις «καταδεικνύουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες, περιφερειακές διαστάσεις, και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προς λύση μέσω διαπραγμάτευσης».

Την ίδια στιγμή χθες, κι ενώ σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Guardian» αναφερόταν ότι «2.000 Σύροι μαχητές έχουν ταξιδέψει ή αναμένεται να ταξιδέψουν από την Τουρκία στα πολεμικά μέτωπα της Λιβύης», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητούσε με νέα δήλωση εκπροσώπου του στον ιστότοπο Hellas Journal και στην ΕΡΤ την άμεση απόσυρση από τη Λιβύη των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων μαχητών και των Ρώσων μισθοφόρων.

«Χώρες που παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα της Λιβύης πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων, οι οποίοι έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας και την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα