Θρίλερ με τον Χαφτάρ

Θρίλερ με τον Χαφτάρ17.01.2020Άρθρα

Ξαφνικά στην Αθήνα (χθες το βράδυ) ο στρατάρχης της Λιβύης
Κρατήθηκε μυστική η άφιξή του. Συναντά Δένδια και Μητσοτάκη πριν πάει στο Βερολίνο

Η Θέση μας: Η επιβράβευση των προθύμων

Διπλωματική δράση αναλαμβάνει η Ελλάδα όσον αφορά την κρίση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις. Με φόντο

τον αποκλεισμό της χώρας μας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να αντιδράσει, ακόμα και με βέτο σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής αλλά και σε αυτό των υπουργών Εξωτερικών, όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη, εφόσον δεν τεθεί ως προϋπόθεση να ακυρωθεί το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. Θα βάλουμε βέτο στην Ε.Ε., ακόμα και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών» τόνισε ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, λίγη ώρα πριν προσγειωθεί στην Αθήνα.

Επαφή με Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, προανήγγειλε επικοινωνία του με την Ανγκελα Μέρκελ αύριο για το θέμα αυτό, ενώ έκανε γνωστό ότι έστειλε επιστολές στους Ευρωπαίους ομολόγους του και σε αξιωματούχους των Βρυξελλών με τις ελληνικές θέσεις. Εφόσον τουρκικό πολεμικό πλοίο μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται», ενώ ακόμη μία φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, μόνο όμως για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Για την οικονομία ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Υλοποιούμε σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών, που το υπηρετούμε σωστά. Υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης, θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021».

Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2020 θα είναι στο 3%.

Σχετικά με την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Χαίρομαι που η επιλογή μου στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου φαίνεται να συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση». Εκτίμησε ακόμη ότι «θα είναι μια εξαιρετική Πρόεδρος. Εχει τα εχέγγυα για να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό, είναι άνθρωπος της εποχής της, του 21ου αιώνα».

Ερωτηθείς για τον Προκόπη Παυλόπουλο είπε: «Ηταν ένας καλός Πρόεδρος ο κ. Παυλόπουλος, σέβομαι και εκτιμώ την προσφορά του, όμως έπρεπε ένα πρόσωπο να διαλέξω. Και εξήγησα τους λόγους που επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου και όχι τον κ. Παυλόπουλο, και είμαι περήφανος για την επιλογή που έκανα».

Ο πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε μετανιωμένος για το γεγονός ότι δεν είχε ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο το 2015. «Δεν διέπραξα κάποιο σφάλμα τότε, όμως το 2020 δεν είναι το 2015» σημείωσε. Αιτιολογώντας την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε το λάθος του: «Το ρολόι του χρόνου δεν γυρίζει πίσω. Εάν ήξερα όσα γνωρίζω σήμερα τον Ιούλιο, δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Γι' αυτό έσπευσα να το ξανασυστήσω. Ουδείς αλάθητος, όπου εντοπίζουμε λάθη και παραλείψεις με θάρρος θα τα διορθώνω» είπε, αν και υπογράμμισε ότι «η πολιτική μας είναι απολύτως σωστή».

Για τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες με αφορμή το μεταναστευτικό είπε: «Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό των κατοίκων. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και με πλαίσιο αντισταθμιστικών οφελημάτων. Είναι εθνική επιλογή. Καταλαβαίνω τον σκεπτικισμό, αλλά ο σχεδιασμός μας είναι προς όφελός τους. Γι' αυτό επέλεξα και έναν τοπικό βουλευτή, τον κύριο Μηταράκη». 

Για την ασφάλεια των πολιτών ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη πρόοδο στο κέντρο της Αθήνας και στα Εξάρχεια, οι γειτονιές αποδίδονται πίσω στους κατοίκους τους βήμα βήμα, όπως έχει σχεδιαστεί».

Παράλληλα απέρριψε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι αυτές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, το 2023, ενώ σχολιάζοντας τα περί ανασχηματισμού απάντησε ότι «δεν επίκειται άμεσα».

«Υποτονική απολογία διανθισμένη από μπόλικη έπαρση, αλαζονεία και ειρωνεία απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους» χαρακτήρισε τη συνέντευξη ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι «δεν κατάλαβε γιατί λείπει η Ελλάδα από τη Διαδικασία του Βερολίνου».

Διπλωματική ρελάνς της Αθήνας με τον Χαφτάρ!

Aιφνιδιαστικά και υπό άκρα μυστικότητα έφτασε χθες το βράδυ στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ και σήμερα θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη και σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία τρία 24ωρα πριν από τη διάσκεψη του Βερολίνου, από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα με συμπαιγνία Γερμανίας - Τουρκίας.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έχει συνταχθεί με τη θέση της Ελλάδας, ότι το μνημόνιο που υπέγραψε ο αντίπαλός του Αλ Σάρατζ με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι παράνομο, συνιστά δυσμενή εξέλιξη για τον λαό της Λιβύης και ως εκ τούτου πρέπει να ακυρωθεί.

Δεδομένου ότι και η χώρα μας, λόγω και των αστοχιών της κυβέρνησης, δεν θα εκπροσωπηθεί στο Βερολίνο, κρίνεται θετικό να τεθεί το ζήτημα αυτό στη διάσκεψη της Κυριακής ως προϋπόθεση επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη.

Βέτο

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προειδοποίησε χθες στη συνέντευξή του στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στις αποφάσεις της διάσκεψης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προϊδέασε, μάλιστα, στη συνέντευξή του για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα, αφού και ο ηγέτης της ανατολικής Λιβύης είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία.

Στην επίσκεψη Χαφτάρ συντέλεσε το γεγονός ότι η Ελλάδα τού παρέχει στήριξη έναντι του Αλ Σάρατζ, ο οποίος είναι «κόκκινο πανί» για τη χώρα μας μετά την υπογραφή του μνημονίου με την Τουρκία. Θυμίζουμε την επίσκεψη του Νίκου Δένδια προ ημερών στη Βεγγάζη.

Δείπνο

Με τον υπουργό Εξωτερικών άρχισε, αν και ατύπως, χθες το βράδυ τις συναντήσεις του ο Χαφτάρ. Συγκεκριμένα, μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Δένδιας και δείπνησαν.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ διανυκτέρευσε φρουρούμενος από άνδρες της ΕΚΑΜ, της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, και σήμερα το πρωί, στις 9.20, θα συναντηθεί επισήμως με τον υπουργό Εξωτερικών, όπως και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στη 1 το μεσημέρι ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη
Βουλή.

Επελέγη η Βουλή, καθώς ο Χ. Χαφτάρ δεν είναι αναγνωρισμένος αρχηγός κράτους και το πρωτόκολλο δεν προβλέπει υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:

► Παραλήρημα Ερντογάν! Στέλνουμε στρατό στη Λιβύη και αρχίζουμε σεισμικές έρευνες

Keywords
θριλερ, εισφορα αλληλεγγυης, αθηνα, δραση, ελλαδα, λιβυη, alpha, λύση, μνημονιο, μερκελ, υφαλοκρηπίδα, αοζ, προσφορες, ειρωνεία, συριζα, βενιζελος, εκαμ, ευπ, βουλη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αλλαγη ωρας, eurobank alpha, alpha eurobank, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, το θεμα, βερολινο, βημα, γερμανια, εθνικη, ευπ, ηγετης, θαρρος, θεμα, οικονομια, πλαισιο, υφαλοκρηπίδα, ωρα, alpha, αεροδρομιο, ανγκελα μερκελ, ανθρωπος, άφιξη, αφορμη, βεγγαζη, βετο, βραδυ, γεγονος, δυνατοτητα, δειχνει, ειπε, ειρωνεία, εκαμ, εξαρχεια, εξελιξη, επικοινωνια, επρεπε, ερντογαν, θετικο, κυβερνηση, κυρια, λαθη, λαθος, λειπει, λύση, λογο, μαξιμου, μητσοτακης, μειωση, νικο, ξενοδοχειο, οφελος, πλοιο, υπογραφη, πρωι, ρολοι, συγκεκριμενα, σχεδιο, τουρκια, τρια, ισχυρος, φοντο, φορα, ασφαλεια, ελληνικα, χωρα, υπουργειο, μια φορα, θεσεις
Τυχαία Θέματα