Αναδρομικά: Το μέγα ψέμα Πετρόπουλου

Αναδρομικά: Το μέγα ψέμα Πετρόπουλου10.11.2018Πρόσωπα

Πετάει την μπάλα στο ΣτΕ για νέα απόφαση, ενώ οι συντάξεις θα έπρεπε να είχαν αναπροσαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2015

Τον αποπροσανατολισμό των 2.569.000 συνταξιούχων προκειμένου να κερδίσει χρόνο όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος των αναδρομικών που έχει προκύψει από τις παράνομες περικοπές των μνημονιακών νόμων του 2012 επιχειρεί η κυβέρνηση, μέσω και του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.

Ο

Τ. Πετρόπουλος χθες, σε συνέχεια των δηλώσεων Τσίπρα, ανέφερε επί της ουσίας ότι τα πάντα θα κριθούν από το ΣτΕ. Την ίδια στιγμή, έγκυροι νομικοί υποστηρίζουν ότι, με την απόφαση του ΣτΕ το 2015, όλες οι συντάξεις έπρεπε να είχαν αναπροσαρμοστεί εδώ και τριάμισι χρόνια, στα επίπεδα προ των περικοπών του 2013.

Ο υφυπουργός υποστήριξε: «Το θέμα με τα αναδρομικά πρέπει να ξεκαθαρίσει στο ΣτΕ, γιατί με απόφαση του 2015 ορίζεται ότι μόνο όσοι είχαν καταθέσει προσφυγές θα πληρωθούν. Εγώ λέω ότι, αν αποφασιστεί κάτι διαφορετικό, η πληρωμή θα είναι για όλους, άρα θα πρέπει να υπάρξει νόμος». Το ΣτΕ, συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος, «έχει πει ότι δεν θα δοθούν σε όλους. Ποιος προδικάζει ότι σε μια νέα απόφαση του ΣτΕ θα πει ότι θα πρέπει να τα πάρουν όλοι;»

Οι νομικοί

Από την άλλη πλευρά, έγκυροι νομικοί διαψεύδουν τον κ. Πετρόπουλο. Σύμφωνα με την Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), πρόεδρος της οποίας είναι ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, «αναφορικά με τη διεκδίκηση των αναδρομικών, επικρατεί μεγάλη σύγχυση, που συντηρεί σκοπίμως η κυβέρνηση».

Η ΕΝΥΠΕΚΚ υποστηρίζει ότι, με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, το 2015, έχει κριθεί αμετάκλητα ότι το κράτος «έπρεπε να έχει αναπροσαρμόσει από τα μέσα του 2015 και μετά τις συντάξεις όλων των συνταξιούχων στα προ του 2012 επίπεδα, χωρίς να υπολογίζονται οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές», και να τους αποδώσει ξανά τα «κουρεμένα» δώρα (συνολικά 800 ευρώ τον χρόνο).

Την ίδια άποψη εκφράζουν οι επικεφαλής της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων, αναφέροντας τα εξής: «Από την 1η Ιουλίου 2015 η Πολιτεία όφειλε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και να επιστρέψει τις παράνομες περικοπές». Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την ένωση, «είναι βέβαιον πως έκαστος συνταξιούχος, δικαστικώς, μετά πάσης βεβαιότητας θα δικαιωθεί τις περικοπές που έχουν επιβληθεί στη σύνταξή του με τις ανωτέρω διατάξεις από 1η Ιουλίου 2015 και μετά».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος των αναδρομικών από το 2015 και έπειτα ανέρχεται στα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ από το 2012 έως σήμερα φτάνει τα 11 δισ. ευρώ. Εως χθες στον ΕΦΚΑ είχαν υποβληθεί περισσότερες από 350.000 αιτήσεις συνταξιούχων, ενώ παράλληλα, μέσω σωματείων και συλλόγων, έρχεται «τσουνάμι» ομαδικών προσφυγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα