Πάμε σε έκτακτο Eurogroup για (μη) περικοπή συντάξεων

Πάμε σε έκτακτο Eurogroup για (μη) περικοπή συντάξεων29.10.2018Οικονομία

Το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί 19 Νοεμβρίου ή 3 Δεκεμβρίου. Θετικά διάκεινται οι Ευρωπαίοι

Στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου ή στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, που είναι προγραμματισμένο για τις 3 Δεκεμβρίου, παραπέμπει το Euro Working Group το ελληνικό αίτημα για ακύρωση των

περικοπών στις συντάξεις.

Ενδεχομένως να υπάρξουν αποφάσεις για τις συντάξεις στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάποιο άλλο σημαντικό ζήτημα, όπως η διαμάχη με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2019.

Οι Ευρωπαίοι από την αρχή διάκεινται θετικά απέναντι στο ελληνικό αίτημα και σκοπεύουν να ικανοποιήσουν την ελληνική πλευρά, αφού πρώτα τεκμηριώσουν ότι υπάρχει υπεραπόδοση 767.000.000 ευρώ το 2019, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Προς το παρόν οι θεσμοί εκτιμούν ότι το πλεόνασμα του 2019 θα είναι μικρότερο από αυτό που υπολογίζει η ελληνική πλευρά με βάση το σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων.

Εκτιμούν ότι, χωρίς την εφαρμογή του μέτρου, αυτό θα ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ έναντι 3,6% του ΑΕΠ που το υπολογίζει η Αθήνα. Με αυτά δεδομένα, κυβέρνηση και δανειστές εξετάζουν πέντε εκδοχές για το θέμα των συντάξεων:

1 Να επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις σε σχέση με τις ήδη ψηφισμένες, οι οποίες φτάνουν έως το 18%. Μία εκδοχή που έχει ακουστεί προβλέπει περικοπές έως 4%, που δεν θα θίξουν περισσότερους από 200.000 απόμαχους της εργασίας.
2 Να ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων για όσο διάστημα η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό το σενάριο είχε πάρει προβάδισμα τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο των διεργασιών για την κατάρτιση της πρώτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας μας.
3 Να ανασταλεί το μέτρο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
4 Να αποφευχθεί το «μαχαίρι» στις συντάξεις, αλλά να θυσιάσει η κυβέρνηση ορισμένα από τα αντίμετρα που έχει εξαγγείλει.
5 Να εφαρμοστεί μικρότερη από την ψηφισμένη μείωση των συντάξεων, σε συνδυασμό με μικρότερη από την ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η οποία όμως θα επισπευστεί κατά έναν χρόνο και θα ισχύσει από το 2019. Πρόκειται για ιδέα που βρέθηκε στο τραπέζι πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά θα αποτελούσε διπλό πλήγμα για την κυβέρνηση.

Το θέμα των συντάξεων έχει ακόμη πολύ δρόμο και είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί σε τουλάχιστον δύο Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα