Η Βραζιλία στις κάλπες σε κλίμα πόλωσης

Η Βραζιλία στις κάλπες σε κλίμα πόλωσης29.10.2018Ειδήσεις

Μπολσονάρου κατά της παράταξης Λούλα

Στις κάλπες προσήλθαν χθες 147.000.000 Βραζιλιάνοι ψηφοφόροι για την εκλογική αναμέτρηση που είχε χαρακτηριστεί μία από τις πλέον πολωμένες και αβέβαιες προεδρικές εκλογές εδώ και δεκαετίες στη χώρα.

Οι δύο αντίπαλοι είναι ο ακροδεξιός απόστρατος λοχαγός Ζαΐχ Μπολσονάρου, που υπόσχεται να καταστείλει τη διαφθορά, να χαλαρώσει τους νόμους περί οπλοκατοχής και να υπερασπιστεί τις χριστιανικές οικογενειακές

αξίες, και ο Φερνάντου Αντάτζι του Κόμματος των Εργαζομένων, ο ηγέτης του οποίου βρίσκεται στη φυλακή για δωροληψία.

Ο Μπολσονάρου έχει αναδειχθεί φαβορί της αναμέτρησης ύστερα από μια περίοδο εκτεταμένης λαϊκής οργής για την άνοδο της εγκληματικότητας, την καταρρέουσα οικονομία αλλά κυρίως την προοπτική της επιστροφής του αριστερού Κόμματος των Εργαζομένων στην εξουσία.

Αβεβαιότητα

Από την άλλη πλευρά, ο Αντάτζι διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία υπό το βάρος του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο έχει εμπλακεί ο ηγέτης του κόμματός του και μέντοράς του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης και του απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα στις εκλογές.
Παρά το γεγονός πάντως ότι ο Μπολσονάρου στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε το 46% των ψήφων, το αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης δεν μπορούσε να θεωρείται βέβαιο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δόθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη δημοσιότητα, ο Μπολσονάρου συγκέντρωνε από 54% ως 55% στην πρόθεση ψήφου και ο Αντάτζι από 45% ως 46%, μειώνοντας τη μεταξύ τους διαφορά από τις 18 μονάδες σε 8.

Keywords
Τυχαία Θέματα