Παιχνίδια χωρίς τέλος με τις συντάξεις

Παιχνίδια χωρίς τέλος με τις συντάξεις15.09.2018Παρασκήνιο

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ που έγραφε ότι θα ακυρωθούν οι περικοπές και οι διαψεύσεις εντός κι εκτός συνόρων

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

«Φωτιές» άναψε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, υποστήριξε χθες το πρωί ότι οι θεσμοί δέχονται να ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων και θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Μάλιστα, ανέφερε ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης,

τα οποία αντέδρασαν έντονα και διέψευσαν το τηλεγράφημα.

Λίγες ώρες αργότερα πηγές του πρακτορείου Reuters δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για τις συντάξεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί εφαρμογής όλων των συμφωνηθέντων, ενώ υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι το τηλεγράφημα δεν μπορεί να έχει βάση. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η συζήτηση συνεχίζεται και ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου η περικοπή των συντάξεων να μη συμπεριληφθεί ούτε καν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019, που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Στο επίμαχο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφερόταν ο ισχυρισμός ότι «οι θεσμοί δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, αλλά για ακύρωσή του» και πως οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών (συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ) «φέρεται πως αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό». Πάντως, σημειωνόταν ότι οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Μόνο συζητήσεις

Για όλα αυτά, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής των δανειστών στην Αθήνα χθες το μεσημέρι σχολίασε: «Αυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις».

Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι κυβέρνηση και δανειστές έχουν καταλήξει στο κοστολόγιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά ο χρόνος εφαρμογής τους μπορεί να αλλάξει, γιατί η συζήτηση για το δημοσιονομικό περιθώριο του 2018 και του 2019 θα συνεχιστεί μέσω τηλεδιασκέψεων. «Ακούμε βεβαίως τις θέσεις των δανειστών, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά» είπε. Το κουαρτέτο των δανειστών σημείωσε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ότι «ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί στο μέλλον» και η πρώτη έκθεσή τους θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Η σύγκρουση με το Μαξίμου και η επικοινωνιακή γκάφα από τη ΝΔ

Πολιτική κόντρα ξέσπασε μεταξύ Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. από τη μία και Μαξίμου από την άλλη με αφορμή το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), το οποίο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές έκανε λόγο για συμφωνία δανειστών - κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις.
Η όλη ιστορία εξελίχθηκε σε... μύλο, καθώς κυβερνητική πηγή αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία, ενώ προκύπτει ταυτόχρονα και επικοινωνιακή γκάφα ολκής της Πειραιώς, που για άγνωστους λόγους απέκρυψε ότι αντιπροσωπία της υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα συναντήθηκε την Τρίτη με εκπροσώπους των δανειστών στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Η Νέα Δημοκρατία εκ των υστέρων σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη συνάντηση της Τρίτης, διαψεύδοντας με τη σειρά της σε υψηλούς τόνους ότι έχει ενημερωθεί περί αυτής της συμφωνίας που μετέδωσε το ΑΠΕ. Ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να δώσει την παραμικρή εξήγηση για ποιο, λόγο τελικά κρατήθηκε μυστική η συνάντηση.

Αντιθέτως με τη Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛ. ευθύς εξαρχής ενημέρωσε για ανάλογη επαφή δύο στελεχών του -και συγκεκριμένα των Χρήστου Πρωτόπαπα και Φίλιππου Σαχινίδη- με τους δανειστές. Η Ν.Δ. κάλεσε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι «είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης». Σφοδρή ήταν η αντίδραση και από το Κίνημα Αλλαγής, που σε ανακοίνωσή του καλεί επίσης το ΑΠΕ να αποκαταστήσει την αλήθεια, ενώ η Ενωση Κεντρώων διέψευσε οποιαδήποτε ενημέρωσή της από τους ξένους.

Ο Νίκος Βούτσης δήλωσε πάντως ότι περιμένει «έναν Προϋπολογισμό που δεν θα προβλέπει την περικοπή των συντάξεων και είμαι αισιόδοξος», επιβεβαιώνοντας έτσι εμμέσως το ΑΠΕ, ενώ αιχμηρή ήταν η παρέμβαση του Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Οσο η Ν.Δ. θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τέταρτου Μνημονίου να καταρρέει τόσο θα αποκαλύπτει τη βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις. Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα