Μεγάλη νίκη της χριστιανοσύνης! Παραμένει μουσείο η Αγία Σοφία

Μεγάλη νίκη της χριστιανοσύνης! Παραμένει μουσείο η Αγία Σοφία14.09.2018Ρεπορτάζ

Αρνητική η τουρκική Δικαιοσύνη να μετατραπεί σε τζαμί

Μια σημαντική νίκη για τη χριστιανοσύνη επετεύχθη χθες μετά την αρνητική απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης επί της προσφυγής, με την οποίο ζητούνταν να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να αποδεχθεί το αίτημα της Ενωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος.

Η εν λόγω

ένωση είχε προσφύγει το 2004, προκειμένου να ανοίξει η Αγία Σοφία για μουσουλμανική προσευχή, ωστόσο τότε η προσφυγή είχε μείνει αναπάντητη. Ομως η ένωση δεν το έβαλε κάτω. Ακολούθησε εκ νέου τη δικαστική οδό, προσφεύγοντας το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να λάβει ακόμα μία αρνητική απάντηση. Δέκα χρόνια μετά, το 2015, οι υπεύθυνοι της ένωσης αποφάσισαν να αποταθούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο με τον ισχυρισμό ότι η άρνηση στο αίτημά τους να επιτραπεί η προσευχή στην Αγια-Σοφιά παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία και χθες το δικαστήριο έλαβε την απόφαση να μην επιτρέψει τη μετατροπή του παγκόσμιου μνημείου της Ορθοδοξίας σε τζαμί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι -σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- η Ενωση Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος είχε ζητήσει το 2004 από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν τότε στη θέση του πρωθυπουργού, να ανοίξει την Αγία Σοφία για προσευχή, όμως είχαν ατυχήσει, γιατί εκείνη την εποχή ο Ερντογάν «πλάσαρε» ακόμη την εικόνα του μετριοπαθούς πολιτικού. Δεν χρειάζεται να επισημανθεί ότι έκτοτε έχει αλλάξει στάση, καθώς μέσα στα τελευταία δύο χρόνια οι πρακτικές του συνεχώς πυροδοτούν ανησυχία.

Τον Ιούνιο του 2016 αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην εμβληματική εκκλησία, και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από την κρατική τουρκική τηλεόραση. Οι Αμερικανοί είχαν αντιδράσει τότε, ζητώντας από την Αγκυρα να σεβαστεί την ιστορία του ναού και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε καλέσει τους Τούρκους «να σεβαστούν τη θρησκεία μας». Μάλιστα, έναν μήνα αργότερα, όταν η Ε.Ε. αποφάσιζε το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος, είχε προβεί σε σαφείς αναφορές για τις προκλήσεις εντός της Αγίας Σοφίας.

Θεανώ Καρούτα

Keywords
Τυχαία Θέματα