Παχυσαρκία – Πώς να τη νικήσετε οριστικά

Παχυσαρκία – Πώς να τη νικήσετε οριστικά05.02.2020Νέα

Η παχυσαρκία είναι μια σύνθετη ασθένεια και ιατρικά ορίζεται ως η αυξημένη εναπόθεση σωματικού λίπους που συνδέεται με την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας

Καθώς εκσυγχρονίζουμε τον τρόπο ζωής μας, παραγγέλλουμε συχνά έτοιμο φαγητό("delivery"αντί να μαγειρεύουμε), βλέπουμε τηλεόραση αντί να αθλούμαστε και οδηγούμε αντί να περπατάμε, η παχυσαρκία εδραιώνει τη θέση της ανάμεσα στις «ασθένειες του σύγχρονου πολιτισμού».

Ο Παγκόσμιος

Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) εκτιμά ότι μέσα στη χρονιά που διανύουμε η παχυσαρκία, μαζί με τις επιπλοκές που προκαλεί, θα ευθύνεται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως.

Το ανησυχητικό αυτό ποσοστό αποκτά ακόμη πιο δυσοίωνη διάσταση, αν αναλογισθεί κανείς πως, από το 1988 μέχρι σήμερα, έχει αυξηθεί κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Είδη και Ταξινόμηση παχυσαρκίας

Ανάλογα με την κατανομή του λίπους στο σώμα, η παχυσαρκία διακρίνεται σε δύο τύπους:

• Κεντρική ή σπλαγχνική, με αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή κυρίως χώρα

• Περιφερική, με εναπόθεση του υπερβάλλοντος λίπους στην περιοχή των μηρών και των γλουτών

Από τα δύο είδη, πιο σοβαρή θεωρείται η κεντρικού τύπου παχυσαρκία, καθώς αποδεδειγμένα είναι μεταβολικά πιο επικίνδυνη, αυξάνοντας τη νοσηρότητα και τη θνητότητα του πάσχοντα. Ο επίσημος, αλλά και πιο εύκολος τρόπος κατάταξης των περιπτώσεων παχυσαρκίας προκύπτει από τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος γίνεται ως εξής:
ΔΜΣ= Μάζα Σώματος (Kg) / (Ύψος σε m)2

Οι «τάξεις» παχυσαρκίας που ορίζονται με βάση τα αποτελέσματα διακρίνονται σε:υπέρβαρος (ΔΜΣ > 25), παχύσαρκος (ΔΜΣ > 30), σοβαρά παχύσαρκος (ΔΜΣ > 35) και πολύ σοβαρά παχύσαρκος ή νοσογόνα παχύσαρκος (ΔΜΣ ≥ 40).

Αιτιολογία της Παχυσαρκίας

Ποικίλοι παράγοντες ενέχονται στην παθογένεια της παχυσαρκίας, ωστόσο η γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Ισχυρές ενδείξεις για τη συμμετοχή των γονιδίων στην εμφάνιση της παχυσαρκίας προέρχονται από μελέτες σε δίδυμα παιδιά, που εμφανίζουν γενετική προδιάθεση σε πολύ νεαρή ηλικία, καθώς και σε άτομα υιοθετημένα, όπου διαφαίνεται σημαντική συσχέτιση του ΔΜΣ με τους βιολογικούς γονείς.

Το σωματικό βάρος εξαρτάται από την ανισορροπία πρόσληψης θερμίδων σε σχέση με την κατανάλωσή τους. Στη σύγχρονη κοινωνία, ο πληθυσμός έχει πρόσβαση σε έτοιμο, γρήγορο φαγητό, πλούσιο σε θερμίδες, ενώ ταυτοχρόνως έχει μειώσει σημαντικά οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή να προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες απ' όσες καταναλώνουμε, με συνέπεια να αυξάνεται το σωματικό βάρος.

Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία

Η παχυσαρκία ενοχοποιείται για πλήθος σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως:

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

• Καρδιαγγειακή νόσος ( στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια)

• Αρτηριακή υπέρταση

• Υπερχοληστερολαιμία / υπερτριγλυκεριδαιμία

• Λιπώδης διήθηση ήπατος

• Αναπνευστικά νοσήματα (υπνική άπνοια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)

• Αυξημένη συχνότητα ορισμένων τύπων καρκίνου (ενδομήτριο, μαστός, ωοθήκες, οισοφάγος, προστάτης, παχύ έντερο, χοληδόχος κύστη)

• Νοσήματα του πεπτικού συστήματος (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οισοφάγος, χολολιθίαση)

• Αρθρίτιδες (ιδίως των κάτω άκρων)

• Υπογονιμότητα / Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών / Διαταραχές εμμηνορρυσιακού κύκλου στις γυναίκες

• Μειωμένη libido στους άνδρες

Πώς θα νικήσετε την παχυσαρκία

Η θεραπεία της παχυσαρκίας βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

• Τροποποίηση διατροφής

• Άσκηση

• Διαμόρφωση της συμπεριφοράς / φαρμακευτική αγωγή

• Χειρουργική αντιμετώπιση

Μέχρι στιγμής η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μόνη μέθοδος που έχει αποδειχθεί μακροπρόθεσμα σταθερά αποτελεσματική έναντι της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, ως συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης, είναι ζητούμενα σε κάθε περίπτωση προσπάθειας ομαλοποίησης του σωματικού βάρους. Η συμβολή της ορθής διαπαιδαγώγησης του ασθενούς, το λεγόμενο «healthcoaching"από κατάλληλα εκπαιδευμένους παρόχους υγείας είναι σημαντική.

 

Τα συντηρητικάωστόσο μέτρα από μόνα τους είναι αποτελεσματικά συνήθως μόνο σευπέρβαρους ασθενείς. Στους 100 ασθενείς με κλινικά σοβαρή παχυσαρκία, μόλις οι 5 θα μπορέσουν να επαναφέρουν το βάρος τους στο φυσιολογικό με μη επεμβατικές μεθόδους.

Η μεταβολική χειρουργική (χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολικών νοσημάτων), αποτελεί αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος παγκοσμίως και έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερη εξειδίκευση της γενικής χειρουργικής. Στη διάθεσή μας σήμερα έχουμε διάφορα είδη βαριατρικών επεμβάσεων, τα οποία επιλέγονται ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς. Επιπρόσθετα, είμαστε πλέον σε θέση να απολαμβάνουμε τα εξαιρετικά οφέλητης ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, με την εφαρμογήτης λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής τεχνολογίας.

Είδη Βαριατρικών επεμβάσεων

Οι χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, που εφαρμόζονται από τον Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, εξειδικευμένο χειρουργό στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων, περιλαμβάνουν:

• Γαστρική πτύχωση, κατά την οποία επιτυγχάνεται μείωση της χωρητικότητας του στομάχου χωρίς αφαίρεση κάποιου τμήματός του, αλλά με ενδίπλωσή του.

• Επιμήκης γαστρεκτομή ή γαστρικό μανίκι, δηλαδή αφαίρεση μέρους του στομάχου που παράγει ορμόνες όρεξης, ώστε αφενός να περιοριστεί η λήψη της τροφής και αφετέρου να προκληθεί ανορεξία.

• Γαστρική παράκαμψη ή γαστρικό bypass, κατά την οποία πραγματοποιείται η ένωση ενός μικρού τμήματος του στομάχου (γαστρικού θυλάκου) με το περιφερικό τμήμα του λεπτού εντέρου, με διπλό αποτέλεσμα, τον περιορισμό δηλαδή της λήψης της τροφής και τη μείωση της απορρόφησης θερμίδων.

• Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (omega-loopbypass), κατά την οποία ένα μικρό επίμηκες τμήμα του στομάχου διαχωρίζεται και ενώνεται με το περιφερικό λεπτό έντερο. Με αυτόν τον τρόπο επέρχεται μέγιστη δυσαπορρόφηση θερμίδων και εξαιρετική, σταθερή, απώλεια βάρους.

Ρομποτική τεχνολογία στη Βαριατρική Χειρουργική

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των σύγχρονων επεμβάσεων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι μοναδική εξαιτίας των μοναδικών «όπλων» που προσφέρει η βιοτεχνολογία. Η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει εξαιρετική χειρουργική ορατότητα και ακρίβεια, γεγονός που ελαχιστοποιεί τους κινδύνους διαφυγών μετά τις επεμβάσεις παχυσαρκίας.

Κατά τη διενέργεια μιας μεταβολικής χειρουργικής επέμβασης, με χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας, ο χειρουργός χειρίζεται το ρομποτικό σύστημα μέσω μίας ειδικής κονσόλας. Από εκεί έχει μοναδική, τρισδιάστατη, μεγεθυμένη οπτική του χειρουργικού πεδίου και χειρίζεται τους πολλαπλούς αρθρωτούς βραχίονες του ρομποτικού συστήματος, εκτελώντας τους χειρουργικούς χειρισμούς με απόλυτη ακρίβεια.

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής στις βαριατρικές επεμβάσεις είναι αδιαμφισβήτητα:

• Μοναδική, τρισδιάστατη όραση

• Ασφαλείς διατομές και αναστομώσεις

• Απόλυτη ακρίβεια κινήσεων / δυνατότητα δύσκολων χειρισμών / ακρίβεια στη χειρουργική συρραφή

• Εξαιρετική χειρουργική πλοήγηση με τους ρομποτικούς βραχίονες, ιδίως σε σοβαρές μορφές σπλαγχνικής παχυσαρκίας

• Εκμηδενισμός μετεγχειρητικών και διεγχειρητικών επιπλοκών

• Ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση

• Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών

Η αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας δεν είναι προαιρετική, αλλά κρίνεται απαραίτητη για την ποιότητα ζωής και μακροβιότητα των ασθενών. Ο Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναιμέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Χειρουργικής αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων, είναι μοναδικά εκπαιδευμένος healthcoachστην αντιμετώπιση της νόσου και έχει οργανώσει ένα εξειδικευμένο κέντρο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων, προσφέροντας τις πιο σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Το χειρουργικό κέντρο είναι από τα ελάχιστα στην Ελλάδα όπου παρέχεται η δυνατότητα ρομποτικής διενέργειας όλης της γκάμας της βαριατρικής χειρουργικής.

Ζητήστε βοήθεια και αντιμετωπίστε την παχυσαρκία. Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει χωρίς να λάβετε δράση και αποκτήστε μία φυσιολογική, ποιοτική και κυρίως υγιή διαβίωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παχυσαρκία – Πώς,pachysarkia – pos