Κρούσμα πανώλης των χοίρων στις Σέρρες

Κρούσμα πανώλης των χοίρων στις Σέρρες06.02.2020Ρεπορτάζ

Ποια μέτρα ισχύουν για τα ζώα του νομού

Το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) στη χώρα μας σημειώθηκε σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, όπως επιβεβαίωσε το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, που αποτελεί το εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη διάγνωση της ΑΠΧ. 

Η είδηση

έπεσε σαν βόμβα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αμέσως συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να προλάβει το υπουργείο δυσάρεστες εξελίξεις, μια και η νόσος έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Έτσι, έπειτα από σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και με τη συμμετοχή της υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή, του γενικού γραμματέα Γιώργου Στρατάκου και υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου, αποφασίστηκε η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου των ζώων.

Οι αποφάσεις

Αναλυτικά, αποφασίστηκαν η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων, η απαγόρευση διακίνησης κρέατος χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την περιφερειακή ενότητα.

Επίσης, απαγορεύτηκε η έξοδος, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφαγίων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατόν να μεταδώσουν την ΑΠΧ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν έχει καμία επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, ο ιός έχει μεγάλη ανθεκτικότητα και μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και στα πτώματα των ζώων.

Keywords
Τυχαία Θέματα