Δασικοί χάρτες: Αναρτάται όλη η περιοχή Ωρωπού

Δασικοί χάρτες: Αναρτάται όλη η περιοχή Ωρωπού02.03.2018Οικονομία

Σήμερα η ανάρτησή του. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Πού υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Σημαντική μέρα η σημερινή για το εγχείρημα των δασικών χαρτών, καθώς αναρτάται ο δασικός χάρτης του Ωρωπού. Πρόκειται για πολύ δύσκολη περίπτωση -πιθανότατα, η δυσκολότερη μέχρι στιγμής-, αφού η περιοχή είναι γεμάτη αυθαίρετα.

Το γεγονός ότι αποτελεί πιθανότατα τον μοναδικό δήμο της Αττικής που δεν διαθέτει ούτε ένα εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η ανάρτηση του χάρτη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους κατοίκους του Ωρωπού. Από σήμερα και για τους επόμενους 3,5 μήνες οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν στον χάρτη αν η περιουσία τους αποτυπώνεται ως δασική, προκειμένου στη συνέχεια να κάνουν χρήση των εργαλείων που τους παρέχει ο νόμος.

Υστερα από αρκετά χρόνια... αδράνειας, αναρτάται σήμερα νέος χάρτης στην Ανατολική Αττική. Ο δασικός χάρτης καλύπτει τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Συκάμινου, Νέων Παλατιών, Καλάμου, Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού και Μαρκόπουλου Ωρωπού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα ακολουθήσουν σταδιακά έως τον Μάιο και άλλες περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής. Ο δασικός χάρτης αναρτάται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Ελληνικό Κτηματολόγιο (www.ktimanet.gr). Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στην αεροφωτογραφία ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του. Αν δεν μπορεί να εντοπίσει το ακίνητο, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί για βοήθεια στα σημεία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Αν το οικόπεδο εμφανιστεί να είναι δασικό, τότε θα πρέπει να υποβάλει αντίρρηση. Για να κατοχυρωθεί η αντίρρηση, ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό (που ξεκινά από τα 10 ευρώ και ξεπερνά τα 3.000 ευρώ), ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης. Πέρα από την αντίρρηση, τα υπόλοιπα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η αίτηση πρόδηλου σφάλματος και η αίτηση εξαγοράς ή χρήσης έκτασης δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια.

Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνον ηλεκτρονικά, στον ειδικό δικτυακό τόπο Ανάρτησης Δασικών Χαρτών και Υποβολής Αντιρρήσεων ή Υποβολής Αιτήσεων Διόρθωσης Πρόδηλων Σφαλμάτων στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., με τη συμπλήρωση της αντίστοιχης ηλεκτρονικής φόρμας. Αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος μπορούν να κατατεθούν και στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών.

Υπενθυμίζεται ότι έχει παραταθεί έως τις 30 Μαΐου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες σε 13 περιοχές της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα