Προτείνεται για άγιος ο Βησσαρίων

Προτείνεται για άγιος ο Βησσαρίων02.03.2018Πρόσωπα

Αίτημα του μητροπολίτη Φθιώτιδας για τον γέροντα του οποίου το λείψανο είχε βρεθεί άφθαρτο πριν 12 χρόνια στη Μονή Αγάθωνος

Την αγιοκατάταξη του ιερομόναχου Βησσαρίωνα, το άφθαρτο λείψανο του οποίου είχε βρεθεί πριν από 12 χρόνια κατά τη διάρκεια εργασιών στη Μονή Αγάθωνος Φθιώτιδας και είχε προκαλέσει διχασμό μεταξύ πιστών, ανθρώπων της Εκκλησίας και επιστημόνων, ζητά με σχετικό αίτημά του ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος.

Αύριο συμπληρώνονται 12 χρόνια από την ανεύρεση του σκηνώματος, ωστόσο παραμένει σχεδόν ανέπαφο

και για τον λόγο αυτόν ο σεβασμιότατος κ. Νικόλαος ετοιμάζει σχετικό φάκελο για να τον υποβάλει στην αρμόδια επιτροπή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Σημαντικό ρόλο για την ανακίνηση του θέματος φαίνεται ότι έχει παίξει η επικείμενη παρουσίαση του βιβλίου (αναμένεται την Κυριακή) που αφορά τη ζωή του ιερομονάχου και είχε επιμεληθεί ο μακαριστός ηγούμενος, πατέρας Δαμασκηνός.

Πάντως, όλα αυτά τα χρόνια και ενώ η Μητρόπολη Φθιώτιδος έχει κάνει διάφορες ενέργειες προκειμένου να κινηθούν σχετικές διαδικασίες για την υπόθεση αγιοκατάταξης του γέροντα Βησσαρίωνα Κορκολιάκου, πλήθος κόσμου εξακολουθεί να συρρέει για να προσκυνήσει το σκήνωμα.

Εκατοντάδες πιστοί από κάθε σημείο της χώρας αλλά και από το εξωτερικό επισκέπτονται τη μονή για να ανάψουν ένα κερί, να προσευχηθούν και να αφήσουν τα τάματά τους στην ξύλινη λάρνακα όπου είναι τοποθετημένο το λείψανο. Η απόφαση αγιοκατάταξης του ιερομόναχου Βησσαρίωνα είχε απασχολήσει στις αρχές Απριλίου 2006 την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία όμως είχε αρκεστεί να χαρακτηρίσει την αφθαρσία του λειψάνου «σημείον εξ ουρανού». Για την αγιοκατάταξη του γέροντα αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο θα εξετάσει το ζήτημα έπειτα από αίτημα της Ιεράς Συνόδου.

Ο Βησσαρίων γεννήθηκε το 1908 στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας και στα 20 του μετακόμισε στην Καρδίτσα για να υπηρετήσει τον τότε μητροπολίτη Ιεζεκιήλ.

Σε ηλικία 47 ετών βρέθηκε στη Μονή Αγάθωνος, όπου το 1991 άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 83 ετών. Στις 3 Μαρτίου 2006 έγινε αναγκαστική εκταφή του λόγω οικοδομικών έργων για τη στήριξη της μονής. Εργάτες και μοναχοί έμειναν άναυδοι όταν άνοιξαν το φέρετρο και διαπίστωσαν ότι το σκήνωμα είχε παραμείνει αναλλοίωτο.

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος είχε παρουσιάσει το πόρισμα του ιατροδικαστή Παναγιώτη Γιαμαρέλλου, σύμφωνα με τον οποίο το γεγονός ότι το σώμα βρέθηκε αναλλοίωτο «αποτελεί παράδοξο και μοναδικό φαινόμενο», ενώ και το φέρετρο είναι τελείως άφθαρτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα