Ομοβροντία δασμών κατά της Ευρώπης από τις ΗΠΑ

Ομοβροντία δασμών κατά της Ευρώπης από τις ΗΠΑ10.04.2019Ειδήσεις

Με αφορμή τις επιδοτήσεις στην Airbus, ο Τραμπ ετοιμάζει χαράτσι 11 δισ. δολάρια σε ευρωπαϊκά προϊόντα

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη, τυριά και κρασιά φέρεται ότι έχει βάλει στο μάτι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ετοιμάζεται να βάλει δασμούς ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα συγκεκριμένα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ!

Η κίνηση αυτή είναι η απάντησή του στις ζημίες που οι ΗΠΑ

λένε ότι προκαλούνται από τις επιδοτήσεις του ευρωπαϊκού μπλοκ στην ανταγωνιστική (της Boeing Co) εταιρία Airbus SE.

Με βάση το σκεπτικό πως -όπως ανέφερε και το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του- η βοήθεια της Airbus «έχει κατ' επανάληψη προκαλέσει επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες», ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε τον σχετικό κατάλογο που περιλαμβάνει εμπορεύματα, όπως από ποδήλατα, μοτοσικλέτες, αεροπλάνα και ελικόπτερα εμπορικής χρήσης, μέχρι τυριά, κρασιά και στολές του σκι.

Το αρμόδιο αμερικανικό γραφείο ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση θα ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία για να προσδιορίσει τα ευρωπαϊκά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν πρόσθετα τέλη, έως ότου η Ενωση αποφασίσει να αποσύρει τις επιδοτήσεις προς την Airbus (συγκεκριμένα για τα μοντέλα A380 και A350) που «κοστίζουν» πωλήσεις στην Boeing.

Η Airbus, από την πλευρά της, με ανακοίνωσή της διεμήνυσε χθες πως δεν βλέπει να υπάρχει νομική βάση για αμερικανικές κυρώσεις στα αεροσκάφη της, ενώ προειδοποίησε πως μια τέτοια κίνηση θα επιδεινώσει την εμπορική κρίση.
Το Παρίσι απηύθυνε έκκληση για μια φιλική επίλυση της διαμάχης.

Keywords
Τυχαία Θέματα