Ομολογία-σοκ Τσακαλώτου: Ας ξεχάσετε τα περί χρέους

Ομολογία-σοκ Τσακαλώτου: Ας ξεχάσετε τα περί χρέους04.05.2018Πρόσωπα

Βάζει τέλος στις υψηλές προσδοκίες για ουσιαστική ελάφρυνση, γκρεμίζοντας το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για δραστική λύση

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Τέλος στις μεγάλες προσδοκίες για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έβαλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε χθεσινή συνέντευξή του, γκρεμίζοντας το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί δραστικής λύσης, την οποία

θα πανηγύριζε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φορώντας γραβάτα. Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος ομολόγησε ότι η κυβέρνηση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν μπορεί να ζητήσει από τους δανειστές να μην εφαρμοστεί η ήδη ψηφισμένη μείωση των συντάξεων από το 2019.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Γερμανίας και των ευρωπαϊκών θεσμών για τον μηχανισμό αυτόματης ελάφρυνσης του χρέους (το λεγόμενο «γαλλικό κλειδί») και παραδέχθηκε πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε μια απόφαση που απλώς «θα μετατρέψει την Ελλάδα από μια υπερβολικά υπερχρεωμένη χώρα, δηλαδή διαφορετική από όλες τις άλλες, σε μια υπερχρεωμένη με την έννοια που είναι η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «αν η Νέα Δημοκρατία μάς πει “δεν λύνετε το πρόβλημα του χρέους”, έχει κάποιο δίκιο»! Ερωτηθείς αν η περσινή δημοσιονομική υπεραπόδοση επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να διεκδικήσει την αποφυγή της μείωσης των συντάξεων από τον προσεχή Ιανουάριο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε κοφτά: «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι η ώρα γι' αυτή τη συζήτηση.

Εμείς είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στο να τελειώσει η 4η αξιολόγηση, να έχουμε τη συμφωνία για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, να έχουμε το θέμα για τη λύση για το χρέος και να μπορούμε να προχωρήσουμε και να σχεδιάσουμε μετά». Σημείωσε δε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό ζήτημα «θέλουν να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου», αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων έως το Eurogroup της 12ης Ιουλίου.

Πάντως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών μίλησε τρεις φορές στη χθεσινή συνέντευξη για έξοδο από το 3ο Μνημόνιο στις 28 Αυγούστου, ενώ το τρέχον πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου!
Οσον αφορά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, παραδέχθηκε ευθέως ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιέζει για την εφαρμογή του μέτρου από το 2019, αντί για το 2020, ενώ πριν από λίγο καιρό το διέψευδε με οργή και κατηγορούσε τους δημοσιογράφους για τα σχετικά δημοσιεύματα. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως η επιρροή του ΔΝΤ έχει μειωθεί, «λόγω χαμηλής αξιοπιστίας».

Σε ερώτηση για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, επανέλαβε ότι θα υπάρχουν τέσσερις επισκέψεις των δανειστών τον χρόνο, αλλά, παίζοντας με τις λέξεις, σημείωσε: «Θα υπάρχει αυξημένη εποπτεία, σε σχέση με τις άλλες χώρες, και όχι αξιολόγηση... Θα ελέγχουν μόνο την επίτευξη των στόχων και όχι πώς θα τους πιάσουμε. Δεν θα έχουν μεγάλο λόγο».

Ψυχρολουσία από την Κομισιόν στην εαρινή έκθεση με συνταγή λιτότητας

Συνέχιση της λιτότητας με θύμα την ανάπτυξη, προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα χρόνια, είναι η συνταγή των δανειστών για την Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή έκθεση με τις Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο να αναβληθεί η μείωση των συντάξεων από το 2019 και χτυπά «καμπανάκι» για πιθανές δημοσιονομικές αποκλίσεις εξαιτίας δύο παραμέτρων: (α) των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας «για ορισμένες μισθολογικές μεταρρυθμίσεις, των οποίων η έκταση και οι συνέπειες δεν έχουν αποσαφηνιστεί» και (β) της καθυστέρησης στον επανυπολογισμό των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ.

Η Κομισιόν προχώρησε σε δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος: Από το 2,5%, που ανέφερε στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, κατρακύλησε πλέον στο 1,9%.
Επίσης, «κόντυνε» και η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019 από 2,5% σε 2,3%, αποδεικνύοντας ότι τα πλεονάσματα-μαμούθ «καταπίνουν» την ανάπτυξη, γιατί χτίζονται με υπερσυγκράτηση δαπανών και σε υφεσιακή λιτότητα. Η έκθεση επισημαίνει, άλλωστε, ότι το υπερπλεόνασμα του 2017 δεν είναι μεταφερόμενο, γιατί οφείλεται σε υποεκτέλεση δαπανών πέραν των προβλέψεων και σε έκτακτα έσοδα από την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Το απίστευτο είναι ότι μόλις τώρα οι τεχνοκράτες της Κομισιόν κατάλαβαν ότι η ανάπτυξη δεν «τραβάει», επειδή η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει χαμηλή, καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά «ενδεχόμενως να είναι χρηματοδοτικά πιεσμένα περισσότερο απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί»! Την ίδια επισήμανση, σαν να επρόκειτο για έκπληξη, έκαναν και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις Εαρινές Προβλέψεις.

Σύμφωνα με αυτούς, η καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία του ΑΕΠ ήταν «αναμενόμενο γεγονός» και σημασία έχει η προβλεπόμενη «επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο το 2019». Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι έτσι μπαίνει τέλος «στα σενάρια που θέλουν παράταση της λιτότητας για το 2019 και το 2020», ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο! Επίσης, τονίζουν ότι η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 18,4% το 2019, για πρώτη φορά μετά το 2011.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις της βασίζονται στην εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων από το 2019, αλλά υποστηρίζει ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπός της θα εξισορροπηθεί από την αύξηση των κοινωνικών δαπανών και των επενδύσεων (μέσω των σχετικών αντίμετρων). Οσον αφορά το χρέος, διατηρεί τις προβλέψεις της σχεδόν αμετάβλητες, στο 177,8% του ΑΕΠ για φέτος και το 170,3% για το 2019.

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή τροχιά» για την ολοκλήρωση του προγράμματος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και πως δεν υπάρχει σύνδεση των προβλέψεων με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα