Ολόκληρο το δώρο Πάσχα αλλά πάει για... Ιούνιο

Ολόκληρο το δώρο Πάσχα αλλά πάει για... Ιούνιο20.03.2020Άρθρα

Ο Κυριάκος δεσμεύτηκε ότι δεν θα κοπεί, αλλά δεν κατέστησε σαφές πότε θα δοθεί. Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

Στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη εναπόκειται η καταβολή εγκαίρως του δώρου Πάσχα. Στην εν λόγω απόφαση καταλήγει,

σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, που σχεδιάζει να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία καταβολής του για το ερχόμενο καλοκαίρι. Το μέτρο θα αφορά το σύνολο του ιδιωτικού τομέα. 

Ειδικότερα, η κυβέρνηση δεν θα καταργήσει την υποχρέωση καταβολής του δώρου (όπως λανθασμένα δημοσίευσαν κάποια μέσα χθες), αλλά σχεδιάζεται η δυνατότητα αναβολής της πληρωμής του πιθανότητα έως τον ερχόμενο Ιούνιο, πριν καταβληθεί το αντίστοιχο δώρο θερινής αδείας.

Σε κάθε περίπτωση το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ολόκληρο ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν έχει δουλέψει για αρκετές εβδομάδες, δεδομένου ότι έχει μεσολαβήσει κρατική εντολή αναστολής λειτουργίας μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων.

Χθες ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζομένους, όπως ακριβώς το δικαιούνται». Ωστόσο επισήμανε ότι «ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία».

Είχε προηγηθεί μία ομοβροντία αντιπολιτευτικών δηλώσεων μέσω των οποίων επιχειρήθηκε να στηθεί ένα οχυρό προστασίας του πασχαλινού επιδόματος, προφανώς και για επικοινωνιακούς λόγους. Την αρχή έκανε με άκρως επιθετικό τρόπο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, προσπερνώντας την ηγεσία του κόμματος, προειδοποίησε αυστηρά: «Αν θέλει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε εκμεταλλευόμενη την κρίση να διαλύσει εργασιακά δικαιώματα και μαζί με αυτά και την οικονομία της χώρας που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού ορθοπόδησε και να μη χορηγήσει και το επίδομα Πάσχα, της το ξαναλέμε: Να μην το διανοηθεί!».

Ο Τσίπρας

Στην ίδια γραμμή έσπευσε να συνταχθεί -με καθυστέρηση- και ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε «απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα». Από την Χ. Τρικούπη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης υπογράμμισε: «Κάθε σκέψη για περικοπές δικαιωμάτων τους πρέπει να εγκαταλειφθεί. Το δώρο του Πάσχα πρέπει να καταβληθεί κανονικά».

«Αδιανόητο, ειδικά αυτή τη στιγμή που οι εργαζόμενοι χρειάζονται στήριξη, η κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε καραντίνα τα δικαιώματά τους» τονίζει το ΜέΡΑ25, ενώ αιτία πολέμου χαρακτηρίζουν την περικοπή του το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, η Μεγάλη Τετάρτη είναι η ημέρα καταβολής του δώρου Πάσχα, με τον εργοδότη να έχει το δικαίωμα να το δώσει και νωρίτερα. Η χρονική περίοδος βάσει της οποίας υπολογίζεται το δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου. Εάν ένας μισθωτός εργάζεται ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό. Σε άλλη περίπτωση ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει ένα μέρος του δώρου. Π.χ. αν έχει εργαστεί για δύο μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του έτους, δικαιούται το μισό δώρο Πάσχα, δηλαδή το 25% του μισθού.

Keywords
Τυχαία Θέματα