Οι Τούρκοι «επιστρέφουν» στο Αιγαίο με σχέδια για σεισμικές έρευνες!

Οι Τούρκοι «επιστρέφουν» στο Αιγαίο με σχέδια για σεισμικές έρευνες!29.07.2019Άρθρα

Μετά την κυπριακή ΑΟΖ, οι Τούρκοι «επιστρέφουν» στο Αιγαίο...

...και επιβουλεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και τον υποθαλάσσιο πλούτο της Ελλάδας. Μάλιστα, στα τέλη της προηγούμενης

εβδομάδας καταγράφηκαν 26 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, ενώ σημειώθηκε και μια αερομαχία στην περιοχή της Σάμου.

Στον απόηχο της έντασης στην καρδιά του Αιγαίου, πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις ότι η Αγκυρα σκοπεύει να προχωρήσει σε ανάλογες της αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ κινήσεις, αμφισβητώντας και τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η κρατική εταιρία πετρελαίου ΤΡΑΟ φέρεται ότι έχει καταθέσει αίτημα προς τη διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων για να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε μια περιοχή, η οποία αρχίζει από τα νότια της Ρόδου και φτάνει πέρα από το Καστελόριζο.

Πρόθεση της Αγκυρας είναι να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ενδιαφέρον» της Αγκυρας για τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου είχε εκδηλωθεί ξανά και στο πρόσφατο παρελθόν, με την έκδοση ακόμα και NAVTEX για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά!

Επισημαίνεται δε ότι προ ημερών ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τονίσει ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται όλα τα ενδεχόμενα, τοποθετούμενος ως προς την πρόθεση της Τουρκίας να στείλει ο γεωτρύπανο «Πορθητής» μέσα στον Αύγουστο νότια του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Ούτε επίσης είναι τυχαία η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου στην ΑΣΔΕΝ, όπου χαρακτήρισε τα νησιά του Αιγαίου «πύργους» της χώρας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ, καθώς θα πρόκειται για «πράξη εισβολής».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα