Στο Φεστιβάλ Βενετίας το... σενάριο Βαρουφάκη

Στο Φεστιβάλ Βενετίας το... σενάριο Βαρουφάκη26.07.2019Τέχνες

Πρεμιέρα για την ταινία του Γαβρά «Ενήλικοι στο Δωμάτιο», που μιλά για τις περιπέτειες στα Eurogrοup

Η ταινία «Ενήλικοι στο δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (28/8-7/9), εκτός διαγωνιστικού προγράμματος. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και έχει ως θέμα τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Η

ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας: ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή» είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης κατά την έναρξη των γυρισμάτων.

Η ταινία γυρίστηκε στις Βρυξέλλες, στη Ρίγα, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο, και οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν φέρουν ο καθένας την εθνικότητα που έχει, σύμφωνα με την επιθυμία του σκηνοθέτη.

Ο Χρήστος Λούλης υποδύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης τον Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Τάρλοου τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η Βαλέρια Γκολίνο τη Δανάη Στράτου, η Ζοσιάν Πινσόν την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ούλριχ Τουκούρ τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επίσης συμμετέχουν ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Θάνος Τοκάκης, ο Θέµης Πάνου ο Νταν Σούρµανς, ο Ορελιάν Ρεκουάν, ο Βενσάν Νεµέτ, ο Αυστριακός Κορνίλιους Οµπόνια, ο Δανός Χένρικ Μπιρτς και ο Ιταλός Φραντσέσκο Ακουαρόλι.

Στο Φεστιβάλ της Βενετίας θα κάνει πρεμιέρα και η ταινία «Ηλεκτρικός κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, και αυτή εκτός διαγωνιστικού προγράμματος. Αποτελεί συμπαραγωγή Γαλλίας (Ecce Films), Αργεντινής (Un Puma) και Ελλάδας (Homemade Films), και γυρίστηκε στο Μπουένος Αϊρες στα ισπανικά.

«Υποτίθεται πως τα κτίρια δεν κουνιούνται. Αλλά στη λεωφόρο Λιμπερταδόρ 2050 ένα κτίριο κουνιέται. Μια περίεργη ναυτία εισχωρεί στους τοίχους και αποσυντονίζει τους κατοίκους. Αυτοί που ζουν στους ψηλούς ορόφους φοβούνται ότι θα πέσουν, αυτοί που μένουν από κάτω φοβούνται ότι θα πνιγούν» αναφέρεται στη σύνοψη της ταινίας.

Τα βαριά χαρτιά

Στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε χθες, κάνουν πρεμιέρα μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες κάθε χρονιάς, ενώ είθισται τα τελευταία χρόνια πολλές από αυτές να πρωταγωνιστούν και στα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία.

Ανάμεσα στις ταινίες σημαντικών δημιουργών που θα διαγωνιστούνείναι οι εξής: 

• «About Endlessness» του Ρόι Αντερσον,

• «Ad Astra» του Τζέιμς Γκρέι, με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ,

• «An Officer and a Spy» του Ρομάν Πολάνσκι,

• «The Laundromat» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, σε παραγωγή Netflix, με τους Μέριλ Στριπ, Γκάρι Ολντμαν και Αντόνιο Μπαντέρας, και

• «Joker» του Τοντ Φίλιπς με τον Χοακίν Φίνιξ στον ρόλο του εμβληματικού κακού της DC.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής που θα απονείμει -μεταξύ άλλων- τον Χρυσό Λέοντα σε μία από τις ταινίες του διαγωνιστικού θα είναι η Αργεντινή σκηνοθέτρια Λουκρέσια Μαρτέλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα