Οι Πρέσπες έβαψαν τον χάρτη μπλε

Οι Πρέσπες έβαψαν τον χάρτη μπλε27.05.2019Πρόσωπα

► Σαρωτική η Ν.Δ. στις Περιφέρειες! Οι Μακεδόνες καταδίκασαν με μεγάλα ποσοστά την προδοτική συμφωνία
► Σαφής νίκη Πατούλη στην Αττική! Οι πυρκαγιές «έκαψαν» τη Δούρου

Mπλε βάφτηκε ο χάρτης της Ελλάδας από τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών. Στην Αττική ο Γιώργος Πατούλης βγαίνει πρώτος με μεγάλη διαφορά από την απερχόμενη περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα

και συγκεκριμένα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία «σάρωσαν» οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Κωνσταντίνος Αγοραστός αντίστοιχα, καθώς οι πολίτες καταδίκασαν με τον καλύτερο τρόπο την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Πατούλης κατάφερε ξεκάθαρη διαφορά απέναντι στη Ρένα Δούρου, καθώς με ενσωματωμένο το 17,77% είχε ποσοστό 37%, έναντι 19% της απερχόμενης περιφερειάρχου.

Ο Τζιτζικώστας

Στην Κεντρική Μακεδονία ο υποψήφιος της Ν.Δ. Απόστολος Τζιτζικώστας με ποσοστό ενσωμάτωσης 20,03% είχε ποσοστό 61,99%, μακριά από τον δεύτερο Χρήστο Γιαννούλη, υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκέντρωνε ποσοστό 11,53%.

Σαφές προβάδισμα είχε έως χθες αργά το βράδυ ο υποψήφιος της Ν.Δ. και στη Δυτική Μακεδονία. Ο Γιώργος Κασαπίδης, με ενσωματωμένο το 20,63%, συγκέντρωνε ποσοστό 51,96%, έναντι 24,75% του απερχόμενου περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη.

Το φράγμα του 50% που εξασφαλίζει νίκη από την πρώτη Κυριακή εξασφάλιζε και ο υποψήφιος της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καθώς με ποσοστό ενσωμάτωσης 21,29% είχε ποσοστό 54,49%. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. Χρήστος Μέτιος με 34,05% είχε κατορθώσει αργά χθες το βράδυ να έχει διαφορά μεγαλύτερη του 3% από τον δεύτερο Χριστόδουλο Τοψίδη (30,86%), με ενσωματωμένο το 17,58%.

Υψηλές πτήσεις κατέγραψε στην Ηπειρο ο νυν περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης (Ν.Δ.), καθώς με ενσωματωμένο το 23,61%, είχε ποσοστό νίκης 57,11%.

«Αέρα» περίπου 4 μονάδων είχε αργά το βράδυ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο υποψήφιος της Ν.Δ. Νεκτάριος Φαρμάκης, έναντι του Απόστολου Κατσιφάρα. Με ενσωμάτωση 24,37% ο κ. Φαρμάκης συγκέντρωνε ποσοστό 36,15% έναντι 32,44% του κ. Κατσιφάρα.

Σαφές προβάδισμα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε αργά χθες το βράδυ η υποψήφια με τη Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα. Με ενσωματωμένο το 24,97% προηγούνταν με 29,65%, έναντι 21,46% του δεύτερου Θεόδωρου Γαλιατσάτου.

Ποσοστό νίκης, 54,87%, είχε χθες το βράδυ με ενσωμάτωση 24,97% ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τη Ν.Δ. Γιώργος Χατζημάρκος, έναντι 31,39% του δεύτερου Εμμανουήλ Γλυνού (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ.).

Σαφές προβάδισμα είχε χθες τη νύχτα με ενσωμάτωση 26,60% η -με την υποστήριξη της Ν.Δ.- υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, καθώς συγκέντρωνε ποσοστό 31,09%, έναντι 24,59% του δεύτερου Κωνσταντίνου Μουτζούρη.

Μεγάλο ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ το ντέρμπι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς με ενσωμάτωση 27,25% ο Παναγιώτης Νίκας προηγούνταν με 0,7% έναντι του Πέτρου Τατούλη (34,27%, έναντι 33,49%).

Εξάλλου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο εκλεκτός της Ν.Δ. Φάνης Σπανός, με ποσοστό 38,89%, είχε σαφή διαφορά από τον δεύτερο Απόστολο Γκλέτσο (24,43%), με ενσωμάτωση 27,90%.

Η μόνη περιφέρεια με την οποία... ξέμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή της Κρήτης, καθώς ο Σταύρος Αρναουτάκης, που στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα και από το ΚΙΝ.ΑΛ., εξελέγη από τον πρώτο γύρο (ποσοστό 60,82% με ενσωμάτωση 27,90%).

----

Σαφής νίκη Πατούλη στην Αττική! Οι πυρκαγιές «έκαψαν» τη Δούρου

Ο Γιώργος Πατούλης έχει σαφές προβάδισμα για να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο ως νέος περιφερειάρχης Αττικής. Την ερχόμενη Κυριακή ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. υποψήφιος θα κονταροχτυπηθεί με τη νυν περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, η οποία στηρίζεται επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η νυν περιφερειάρχης μετά βίας κατόρθωσε να ξεπεράσει τον Γιάννη Σγουρό, παρότι ξεκίνησε την προεκλογική μάχη από θέση ισχύος. Η κατάρρευση των ποσοστών της Ρένας Δούρου οφείλεται εν πολλοίς σε δύο ποιοτικούς δείκτες: Στις φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές σε δυτική και ανατολική Αττική, αλλά και στη γενική εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Πατούλης με ποσοστό 37% και 38 έδρες προηγείται και θα κονταροχτυπηθεί με τη Ρένα Δούρου για την πρωτιά στον δεύτερο γύρο. Η νυν περιφερειάρχης απέσπασε 19% και 20 έδρες. Σε απόλυτους αριθμούς ο Γιώργος Πατούλης προηγείται με 249.401 ψήφους, ενώ η Ρένα Δούρου έχει 133.125 ψήφους.

Ο Γιάννης Σγουρός δεν μπόρεσε να σπάσει το δίπολο Πατούλης - Δούρου και τερμάτισε στην τρίτη θέση με 17,18% και 17 έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο. Ο Γιάννης Πρωτούλης ακολουθεί με ποσοστό 8,32% και οκτώ έδρες, ενώ ακολουθεί ο Ηλίας Παναγιώταρος με ποσοστό 5,64% και έξι έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο. Ακολουθούν Γιώργος Δημητρίου και Θάνος Τζήμερος με τρεις έδρες, Νίκος Παπαδάκης με δύο, ενώ Μαριάννα Τσίχλη και Ανδρέας Κούρτης παίρνουν από μία έδρα.

Οι πολίτες της Αττικής σε μεγάλο ποσοστό αποδοκίμασαν με την ψήφο τους τη διαχείριση των δύο σοβαρών φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Αττική. Οι 24 νεκροί από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το φθινόπωρο του 2017 και η εκατόμβη, 101 νεκροί για την ακρίβεια, από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι φαίνεται ότι ήταν ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες για την κάθετη πτώση των ποσοστών της Ρένας Δούρου. Στη δυτική Αττική ο Γιώργος Πατούλης κέρδισε με 40,74% με ενσωμάτωση στο 44,91%, ενώ η Ρένα Δούρου απέσπασε 17,9%. Στην ανατολική Αττική ο Γιώργος Πατούλης κέρδισε 41,41%, ενώ η Ρένα Δούρου μόλις 18,43%.

Keywords
Τυχαία Θέματα