Η κατάρα των Μνημονίων χτύπησε και τον ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάρα των Μνημονίων χτύπησε και τον ΣΥΡΙΖΑ 27.05.2019ΣΥΡΙΖΑ

► Η ηχηρή αποδοκιμασία των επιλογών Τσίπρα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, τον ανάγκασε σε εκλογές
► Η μεγάλη διαφορά άλλαξε τη «στρατηγική» και τους πολιτικούς σχεδιασμούς
► Βαρύ το κλίμα από νωρίς στην Κουμουνδούρου

Σε συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ

και σε βαριά ήττα που πλήττει ευθέως το πολιτικό γόητρο του Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η εκλογική αναμέτρηση που ανέδειξε καθαρά πρώτη τη Νέα Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα συνιστά καταρχάς ηχηρή αποδοκιμασία μιας μακράς σειράς πολιτικών επιλογών του κυβερνώντος κόμματος, στην κορυφή των οποίων φιγουράρει η ταπεινωτική Συμφωνία των Πρεσπών.

Συνιστά όμως και προσωπική αποδοκιμασία του πρωθυπουργού για διάφορες άλλες κακές επιλογές που έκανε, όπως λόγου χάρη τα ανοίγματα σε ηθικά αποδυναμωμένα στελέχη του σημιτικού και παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γεύτηκε κι αυτός την «κατάρα» όλων όσοι κυβέρνησαν από το 2010 και μετά την υπαγωγή της χώρας σε διεθνή εποπτεία, που ως άγραφο κανόνα έχει όποιος φέρνει Μνημόνιο να βυθίζεται στην κάλπη.

Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πάνω του το παιχνίδι, κάνοντας τα πάντα προκειμένου να ανατρέψει τα αρνητικά προγνωστικά, η λαϊκή δυσφορία αποδείχθηκε καταλυτική κι αυτό καθώς τα αρνητικά πεπραγμένα της κυβέρνησης επί τέσσερα χρόνια βρίσκονταν σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε το 2015 ερχόμενος στην εξουσία.

«Δεν θα αποδράσω»

Υπό το κράτος της συντριβής και με τη φράση «δεν θα αποδράσω ούτε θα το βάλω στα πόδια», ο κ. Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ως επικρατέστερη ημερομηνία φέρεται η 30ή Ιουνίου.

«Μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών για να αποφασίσει ο λαός αν θέλει να συνεχίσουμε το σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν θέλει να επιστρέψουμε στα σκοτάδια της λιτότητας. Απευθυνόμαστε στο μοναδικό μας στήριγμα με ειλικρίνεια» είπε ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του, από τις οποίες γινόταν σαφές ότι αποτελούσε την πρώτη πράξη μιας προσπάθειας να διαχειριστεί τη μεγάλη ήττα.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή. Δεν είναι αντάξιο των φιλοδοξιών μας. Ποτέ δεν πορεύτηκα με κόλπα και με στρατηγήματα. Δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο της ιδιοτέλειας. Μένω πιστός στις αρχές της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης. Η αφοσίωσή μας είναι ηθική υποχρέωση, η ψυχή μας και απαράβατος κανόνας. Κανείς μας δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε και ποιον εκπροσωπεί» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, θέτοντας στη συνέχεια το βασικό δίλημμα των ερχόμενων εθνικών εκλογών.

«Δύο δρόμοι»

«Δύο δρόμοι υπάρχουν, ο δρόμος της οριστικής εξόδου με τους πολλούς και για τους πολλούς και ο δρόμος της επιστροφής στο σκοτάδι της λιτότητας, του ΔΝΤ και των ολιγαρχών. Ζητήσαμε με γενναιότητα την εμπιστοσύνη του λαού στο σχέδιό μας για να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτά τα μέτρα και να μην μπορούν όσοι καιροφυλακτούν να τα πάρουν πίσω. Ζητάμε την καθαρή εντολή για να μπορούν οι πολλοί να πορεύονται με το κεφάλι ψηλά. Την απάντηση την έδινε και τη δίνει ο ελληνικός λαός. Το μέλλον είναι στα δικά σας χέρια. Αυτό το μέλλον ανήκει στους πολλούς» κατέληξε ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μια δεύτερη μεγάλη δοκιμασία για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αρνητικό χάντικαπ τη μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ.

----

Βαρύ το κλίμα από νωρίς στην Κουμουνδούρου

Καθώς προχωρούσε η νύχτα και η εικόνα της ηχηρής διαφοράς από τη Ν.Δ. αποκρυσταλλωνόταν, οι διαθέσεις βάραιναν στην Κουμουνδούρου. Η έκδηλη αμηχανία και η ζωηρή επιφυλακτικότητα με την οποία υποδέχτηκαν τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα των exit polls παραχώρησαν τη θέση τους σε ανέκφραστα πρόσωπα και βεβιασμένα χαμόγελα.

Κυρίαρχο επιχείρημα το οποίο μετέφερε προς τα έξω η ηγετική ομάδα ήταν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μεν τη μάχη, αλλά δεν υπέστη στρατηγική ήττα, όπως επιδίωκε η Ν.Δ.». Τον τόνο έδωσε πρώτος από νωρίς το απόγευμα κατά την αποχώρησή του από τα γραφεία του κόμματος όπου είχε σύσκεψη μακράς διάρκειας με τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας με πολιτικούς συντάκτες, δήλωσε αισιόδοξος και συνέστησε υπομονή μέχρι το βράδυ. Μάταιος κόπος.

Αργά το βράδυ η εικόνα αυτή είχε αλλάξει άρδην, όταν στις συζητήσεις όλων εγκαταστάθηκε η λέξη εκλογές. Είχε ήδη σπεύσει να τις ζητήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης -προηγήθηκε επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό-, εγγυόμενος ότι από σήμερα θα κάνει τη ζωή της κυβέρνησης δύσκολη. Ολοι αναγνώριζαν πως τα περιθώρια έχουν πλέον στενέψει δραματικά.

Οι πιο αιχμηροί απέδιδαν τη βαριά ήττα σε έναν συνδυασμό παραγόντων, ξεκινώντας από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να τονώσει τις προσδοκίες «των πολλών», η Συμφωνία των Πρεσπών αποδείχτηκε ολέθρια, γιατί δεν υπολόγιζε την πατριωτική δυναμική, ενώ τα πρόσφατα μέτρα δεν βοήθησαν. Αποτέλεσμα, όπως συνόψιζαν, να συγκροτηθεί ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που ήταν «βουβό», αλλά εκφράστηκε δυναμικά στις κάλπες. Για πολλούς από αυτούς, οι εκλογές φάνταζαν πλέον ως μονόδρομος, για να κατοχυρώσει τις θέσεις του, δεδομένου ότι δεν μπορεί να στηριχτεί σε ζωτικές πολιτικές εφεδρείες.

Λίγο πριν από τις 21.30 που ο πρωθυπουργός έφτασε στο γραφείο του συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, η υποδοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αξιοθρήνητη. Ενας πελιδνός Φώτης Κουβέλης, ο άλλοτε πολιτικός νεροκουβαλητής της Δήμητρας Χρήστος Κοκκινοβασίλης, ο απαραίτητος Θανάσης Καρτερός, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο Στέλιος Παππάς παρατάχθηκαν για ένα χλιαρό χειροκρότημα. Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε τις δηλώσεις και χάθηκε πίσω από το ασανσέρ, αφήνοντας πίσω του μια αύρα κατήφειας. «Εχουμε μάχες μπροστά μας» προσπαθούσε να τονώσει το φρόνημα ο Στέλιος Παππάς, αλλά η κατήφεια είχε πάρει το πάνω χέρι...

----

Η μεγάλη διαφορά άλλαξε τη «στρατηγική» και τους πολιτικούς σχεδιασμούς

Κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε την έκταση της συντριβής. Οπως επίσης ουδείς σχεδιασμός υπήρχε για εθνικές εκλογές υπό το βάρος μιας βαριάς ήττας. Για του λόγου το αληθές, κομματικές πηγές αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls διαμήνυαν ότι «σε κάθε περίπτωση όσοι περίμεναν ή είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως θα διαψευσθούν».

Η συγκεκριμένη διαρροή, εν πολλοίς, αποτύπωνε το γενικό κλίμα στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο, το μέγεθος της διαφοράς έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλάζοντας άρδην τους αρχικούς σχεδιασμούς. Είχε προηγηθεί νωρίς το μεσημέρι χθες συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπό τον κύριο Τσίπρα για να συνεκτιμηθούν τα πρώτα αποτελέσματα που έδιναν τα exit polls των εταιριών και ενώ ακόμη δεν είχαν κλείσει οι κάλπες. Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να βαραίνει μετά τις 8 το βράδυ, οπότε όλες οι ενδείξεις έδειχναν καθαρή νίκη της Ν.Δ. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε αποχωρήσει από την Κουμουνδούρου, επέστρεψε πάλι στα κεντρικά γραφεία περίπου στις 8.30 το βράδυ και κλείστηκε στο γραφείο του στον 7ο όροφο, δεχόμενος διαφορετικές εισηγήσεις για το αν πρέπει ή όχι να πάει σε εθνικές εκλογές. Ακολούθησε δεύτερη συνεδρίαση της Π.Γ. και κάπου κοντά στα μεσάνυχτα ο κύβος ερρίφθη. Ο κύριος Τσίπρας, όσο και αν ο ίδιος και αρκετοί εκ των συνεργατών του δεν το επιθυμούσαν, πήρε τελικά την απόφαση να προκηρύξει άμεσα εθνικές εκλογές, μη έχοντας άλλη επιλογή.

Keywords
συριζα, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, exit polls, φώτης κουβέλης, τσιπρας, εκλογες, νέα, ΠΑΣΟΚ, μνημονιο, ιουνίου, ειλικρίνεια, δίλημμα, ΔΝΤ, exit, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, προγνωστικα στοιχηματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, exit poll, μνημονιο 3, αποτελεσματα ευρωεκλογων, exit polls 2014, εκλογες 2015, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, αποτελεσματα, κουβελης, ημερομήνια, δημοκρατια, ηθικη, ηττα, αμηχανια, ασανσερ, αρδην, αυρα, αφοσίωση, βραδυ, γεγονος, γοητρο, γραφεια, δευτερο, δηλωσεις, δίλημμα, δρομος, ευκολο, ειπε, επικοινωνια, ζωη, ιδιο, υπομονη, εικονα, καλογηρου, κλιμα, κυβος, μητσοτακης, νικη, νυχτα, ομαδα, παντα, ψυχη, συνεχεια, σχεδιο, χερι, χαθηκε, χρηστος, αιθρια, ανηκει, exit, ιουνίου, μπροστα, παιχνιδι, πηγες, θανασης, θεσεις, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα