Οι πιο κρίσιμες ώρες για το Σκοπιανό!

Οι πιο κρίσιμες ώρες για το Σκοπιανό!25.05.2018Πρόσωπα

Συναντήσεις Κοτζιά με Νίμιτς, Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ, που υπογράμμισε ότι το πακέτο της λύσης είναι σχεδόν έτοιμο

Για λύση «συμβιβασμού» στο θέμα των Σκοπίων μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Αντόνιο Γκουτέρες και λίγο πριν από την -κρίσιμης σημασίας- συνάντησή του με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς χθες το βράδυ, η οποία αναμενόταν να συνεχιστεί και σήμερα.

Η συνάντηση των υπουργών Ελλάδας και Σκοπίων υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στην έδρα του ΟΗΕ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν θα προκύψει λύση ή αν οι εδώ και περίπου έξι μήνες διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε ναυάγιο. «Οι πρώτες ώρες θα δείξουν πώς εξελίσσεται η κατάσταση» έλεγαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι αν γίνει και νέα συνάντηση σήμερα τότε είναι πιθανό να «μπαίνουμε στην τελική ευθεία». Σε διαφορετική περίπτωση ίσως πρόκειται για «εμπλοκή».

Αυτό έχει να κάνει με τις διαθέσεις κάθε πλευράς. Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για βούληση εκ μέρους του να βρεθεί λύση και κάλεσε την άλλη πλευρά για «πραγματισμό και ρεαλισμό». Οπως είπε, «έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων», αλλά «παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος».

Σε δύο επίπεδα

Πρόσθεσε επίσης ότι οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη θα γίνουν σε δύο παράλληλα επίπεδα. Από τη μία θα διαπραγματεύονται για το όνομα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών με την αρωγή του Μάθιου Νίμιτς και από την άλλη θα συζητούν οι αντιπροσωπίες των ειδικών, νομικών και εμπειρογνωμόνων για τα υπόλοιπα σοβαρά νομικά θέματα που αποτελούν «ουρά» μιας πιθανής διευθέτησης.



Οσον αφορά το όνομα η ελληνική πλευρά φέρεται ότι θα επιμείνει στην ονομασία «Nova Macedonia» («Νέα Μακεδονία») ή «Gorna (Upper) Macedonia» (Βόρεια - Ανω Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις («erga omnes») και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Η πλευρά των Σκοπίων όμως φαίνεται ότι επιμένει στη «Μακεδονία του Ιλιντεν», χωρίς να δεσμεύεται για αλλαγές στο Σύνταγμα, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περάσει από το Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι λύση με τον όρο «Μακεδονία» συνιστά προδοσία σε βάρος της Ελλάδας.

Κυπριακό: Κινητικότητα και νέος γύρος επαφών

Την πρόθεσή της να προχωρήσει η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε η ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στη Λευκωσία όσο και ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκαν ανοιχτοί σε αυτή την προοπτική.

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πάντως ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρξει πριν από τις τουρκικές εκλογές. «Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις πριν από τις τουρκικές εκλογές και πριν τελειώσουμε και εμείς με τις άλλες διαπραγματεύσεις (σ.σ.: για το Σκοπιανό). Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά.

Την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και την αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος στα μέλη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας «Ειρήνη - Ενωμένη Κύπρος», σύμφωνα με τη δήλωση του Τουρκοκύπριου μέλους της πρωτοβουλίας Σενέρ Ελτζίλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα