Οι «Αγγελοι» που κρατούν ζωντανό το Αιγαίο

Οι «Αγγελοι» που κρατούν ζωντανό το Αιγαίο24.05.2018Περιφέρεια

38 γιατροί «όργωσαν» τα ακριτικά νησιά, προσφέροντας κρίσιμες ιατρικές υπηρεσίες καθώς και πολύτιμο υλικό στα σχολεία

Ρεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 21 Μαΐου ο 24ος απόπλους της Ομάδας Αιγαίου, μιας ομάδας θαλάσσιων «αγγέλων» που για περισσότερο από δύο δεκαετίες επισκέπτεται τις νησιωτικές κουκκίδες της χώρας, όπου βασικοί τομείς, όπως αυτοί της υγείας και της εκπαίδευσης, είναι είδη υπό εξαφάνιση.

Ετσι και φέτος,

με 11 φουσκωτά και το ασθενοφόρο «Μηνάς Ε» -που είναι πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα προληπτικής ιατρικής-, οι εθελοντές επισκέφθηκαν τους Φούρνους, την Πάτμο, τη Δονούσα, την Αμοργό, τη Φολέγανδρο και την Ιο, ενώ στάσεις έγιναν στο Αγαθονήσι, στους Αρκιούς και στη Σχοινούσα.

«Σε όλα τα νησιά έγιναν ιατρικές εξετάσεις των κατοίκων εντελώς δωρεάν από τους συνολικά 38 γιατρούς που συμμετείχαν στην αποστολή. Επίσης, οι ακρίτες υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις και οι γυναίκες σε μαστογραφία. Μάλιστα, οι γιατροί παρέδωσαν σεμινάρια αυτοεξέτασης στήθους και υπήρχε εκτεταμένη ενημέρωση για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου» λέει στη «δημοκρατία» ο γενικός γραμματέας της ομάδας Γιώργος Μακρής.

Την ίδια ώρα, πολλές δράσεις έγιναν και στα σχολεία των ακριτικών νησιών, όπου η Ομάδα Αιγαίου παρέδωσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προτζέκτορες, αλλά και υλικά -αυτονόητα για τους περισσότερους μαθητές-, όπως γραφική ύλη.
«Είμαστε σε επικοινωνία με τους κατοίκους των νησιών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και προσπαθούμε να καλύψουμε όσο περισσότερες ανάγκες μπορούμε. Στα σχολεία των περιοχών αυτών υπάρχουν τραγικές ελλείψεις που δυσχεραίνουν τη διαδικασία του μαθήματος. Πολλές φορές, τα παιδιά δεν έχουν στιλό, γόμες, συνδετήρες, ακόμη και χαρτί».



Παράλληλα, εκτός από τα απαραίτητα αντικείμενα που κάνουν τη μαθητική ζωή περισσότερο εύκολη, στους αποφοίτους λυκείου δόθηκαν υποτροφίες προκειμένου να φοιτήσουν σε κάποιο ΙΕΚ της Αθήνας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της αποστολής, έγινε ανακαίνιση της παιδικής χαράς που βρίσκεται στο Δημοτικό Σχολείο Αρκιών και δόθηκαν αρκετά δώρα στους μαθητές.

Οπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της ομάδας, το έργο της είναι πολυποίκιλο και οι εθελοντές προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους, που μοιάζουν να έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού.
«Παραδώσαμε εξοπλισμό στη Μονή Αγίου Γεωργίου στο Αγαθονήσι, ελέγξαμε τον αγωγό ύδρευσης που φτιάξαμε πριν από κάποιους μήνες στη Δονούσα και δωρίσαμε μουσικά όργανα στην ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Σχοινούσας. Δίνουμε μεγάλο αγώνα για να μην τους λείψει τίποτα».

«Κάποτε μας περνούσαν για κομάντος του εχθρού»

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομάδας Αιγαίου, Γιώργο Μακρή, για να καταλάβει κάποιος τι εστί Αιγαίο θα πρέπει να το επισκεφθεί τους μήνες που δεν υπάρχει τουρισμός.
«Οταν σβήσουν τα φώτα της καλοκαιρινής περιόδου, αλλάζουν όλα. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν με την εξυπηρέτηση που έχουν από τα πλοία, όποτε την έχουν, διότι όταν υπάρχει κακοκαιρία δεν μπορούν να μετακινηθούν. Επιπλέον, η ιατρική περίθαλψη είναι μεγάλος βραχνάς. Αν κάποιος σε απομακρυσμένο νησί πάθει οτιδήποτε, για να εξυπηρετηθεί θα πρέπει να πάει στο κέντρο υγείας του κοντινότερου νησιού και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, να έρθει στην Αθήνα».

Ενδεικτική της απομόνωσης που αισθάνονται οι ακρίτες από αυτό που ονομάζουμε «έξω κόσμος» ήταν η αντίδρασή τους, όταν πριν από κάποια χρόνια κλείδωναν τα παντζούρια και τις πόρτες τους κάθε φορά που τα φουσκωτά της Ομάδας Αιγαίου πλησίαζαν.
«Οπως μας εξομολογήθηκαν αργότερα, πίστευαν ότι επρόκειτο για απόβαση Τούρκων. Πλέον, ύστερα από 24 χρόνια δράσης, έχουμε γνωριστεί και αναπτύξει φιλικές σχέσεις, και κάθε φορά μάς περιμένουν με ανυπομονησία».

Keywords
Τυχαία Θέματα