Οι Ελληνες μειώνουν δραματικά τα ψώνια του σούπερ μάρκετ

Οι Ελληνες μειώνουν δραματικά τα ψώνια του σούπερ μάρκετ01.02.2018Οικονομία

Η μεγάλη πτώση που καταγράφηκε στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ τον περασμένο Νοέμβριο οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση (κατά 2,9%) του όγκου πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) παρουσίασε μείωση 2,9% τον Νοέμβριο του 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2016, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2017 σημείωσε πτώση 3,8%.

Το τέλος της τουριστικής περιόδου φαίνεται

ότι επηρέασε την κατανάλωση (σε επίπεδο αγορών από το σούπερ μάρκετ), όμως ειδικοί εκτιμούν πως το κλίμα θα αναστραφεί τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

Η μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων τον Νοέμβριο καταγράφηκε στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (7,2%) και ακολουθούν τα τρόφιμα - ποτά - καπνός (4,5%), καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (3,7%) και φαρμακευτικά - καλλυντικά (0,2%). Στον αντίποδα, οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά σε έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακό εξοπλισμό (11,6%), ένδυση - υπόδηση (4,1%), πολυκαταστήματα (2,3%) και βιβλία - χαρτικά - λοιπά είδη (1,4%).

Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης όγκου σημείωσε μείωση 1,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου, ενώ ο κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές μειώθηκε κατά 1,7% μέσα σε ένα έτος και κατά 4,8% μέσα σε έναν μήνα (Οκτώβριος 2017).

Keywords
Τυχαία Θέματα