«Θα είναι έτοιμο ως το Πάσχα το μεταμνημονιακό σχέδιο»

«Θα είναι έτοιμο ως το Πάσχα το μεταμνημονιακό σχέδιο»01.02.2018Πρόσωπα

Ευ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Προετοιμάζοντας μέχρι το Πάσχα το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο, που θα διασφαλίζει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, και χτίζοντας «μαξιλάρι» διαθεσίμων ύψους 19 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση

ευελπιστεί να πετύχει την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια. Αυτό προκύπτει από χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να ζητήσει προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο (σενάριο στο οποίο επιμένει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας) και ότι θα καταρτίσει το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, τις κοινωνικές πολιτικές και την ανάπτυξη.

«Σκεφτόμαστε, μέχρι το Πάσχα, να προετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο... Να δείξουμε τόσο στους θεσμούς όσο και στις αγορές πως είναι δικό μας πρόγραμμα, έχει ιδιοκτησία, δεν επιβλήθηκε, δεν είναι θέμα συμβιβασμού» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι με το ταμειακό αποθεματικό που δημιουργεί η χώρα μας, αξιοποιώντας και τους αχρησιμοποίητους πόρους του 3ου Μνημονίου, θα καλύψει τις ανάγκες της «για πολύ περισσότερο από έναν χρόνο, αν χρειαστεί».

Για ΔΝΤ και χρέος

Ερωτηθείς για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως «η τάση και η στρατηγική του είναι να υπάρξει μια συμφωνία που θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

Σημείωσε ακόμα ότι σύντομα θα αρχίσουν οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές για την ελάφρυνση χρέους με βάση τη γαλλική πρόταση, που συνδέει το επίπεδο αναδιάρθρωσης του χρέους με την πορεία της οικονομίας. «Τον επόμενο μήνα θα επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες, τον μηχανισμό, πώς θα εφαρμοστεί, πότε θα εφαρμοστεί» σημείωσε. Κληθείς να κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως «η εικόνα είναι μεικτή, όμως έχουν μπει τα θεμέλια για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη» και συμπλήρωσε για τις επόμενες εκλογές: «Υπάρχουν πυλώνες και θα είναι στο χέρι της κυβέρνησής μας, εάν θα επανεκλεγεί, για να δούμε αν μπορούμε να χτίσουμε πάνω σ' αυτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα