Ελάφρυνση του χρέους ζήτησε πάλι η Λαγκάρντ

Ελάφρυνση του χρέους ζήτησε πάλι η Λαγκάρντ26.01.2018Πρόσωπα

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ, αλλά με πολλές «προειδοποιήσεις». Ιδιαίτερα θετικός ο Μοσκοβισί

Στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ

έριξε έτσι το γάντι σε Γερμανία και Ευρώπη, καθώς το θέμα αποτελεί πεδίο διαμάχης και το Βερολίνο επιμένει να υποστηρίζει πως δεν συντρέχει λόγος μείωσής του.

Από την άλλη, δεν παρέλειψε να ασκήσει νέες πιέσεις στην Ελλάδα, στέλνοντας το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα να ξεχάσει κάθε σκέψη για επαναδιαπραγμάτευση μέρους του τρίτου Μνημονίου μετά τον Αύγουστο και ζητώντας του να εφαρμόσει πιστά τις αιματηρές «μεταρρυθμίσεις». Ο Αλέξης Τσίπρας και η Κριστίν Λαγκάρντ είχαν συναντηθεί τον περασμένο Οκτώβριο στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Τότε και οι δύο πλευρές είχαν διαμηνύσει προς την Ευρώπη ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Η κυρία Λαγκάρντ σε ανάρτησή της στο twitter μετά τη χθεσινή συνάντηση επανέλαβε αυτή τη θέση, ενώ και σε ανακοίνωση που εξέδωσε συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο που, όπως είπε, έχει συντελεστεί στην Ελλάδα. «Ηταν ευχαρίστησή μου να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο Νταβός σήμερα. Τον συγχάρηκα για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, κλίμα που αποτυπώθηκε επίσης στην πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup, και διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής». Στην ανακοίνωσή της η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η «ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι αναγκαία για να στηρίξουν μια βιώσιμη ανάπτυξη και μια επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος».

Σε νέα φάση

Στο Νταβός ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, σε πολύ θετικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ενώ ο κ. Μοσκοβισί έκανε ειδική αναφορά στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, για να τονίσει ότι «η Ελλάδα έχει περάσει σε μία νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας».

Το ραντεβού τους ανανεώθηκε για τις 8 Φεβρουαρίου, όταν ο Ευρωπαίος επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Στο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην ελβετική πόλη έδωσε χρώμα μια τυχαία συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία. Ενώπιον διεθνών ΜΜΕ, ο κ. Γκουρία έδειξε κατενθουσιασμένος όταν είδε τον Ελληνα πρωθυπουργό, προσφωνώντας τον μάλιστα «το ανερχόμενο αστέρι της διεθνούς σκηνής» («the rising star of the world»).

Keywords
Τυχαία Θέματα