Σε «θέση μάχης» αλλά με ανοιχτούς τους δρόμους

Σε «θέση μάχης» αλλά με ανοιχτούς τους δρόμους26.01.2018Παρασκήνιο

Οι αγρότες «ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ και ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο στην Agrotica

Ρεπορτάζ
Ντόνια Κανιτσάκη,
Σπύρος Μουζακίτης

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς αρχίζουν σιγά σιγά να παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους. Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη οι αγρότες «ζεσταίνουν» τις μηχανές τους

και διαμηνύουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τα πρώτα τρακτέρ έκαναν χθες την εμφάνισή τους στον κόμβο της Κουλούρας, στην Ημαθία, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Τρακτέρ παρατάχθηκαν και στο Γυψοχώρι Πέλλας. Τη σκυτάλη, όπως όλα δείχνουν, θα πάρουν τα Μάλγαρα στη Θεσσαλονίκη. «Από τη Δευτέρα ετοιμαζόμαστε να βγούμε στα Μάλγαρα. Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε τονv δρόμο, απλώς θα παρατάξουμε τα τρακτέρ» λέει στη «δημοκρατία» ο αγρότης από τα Μάλγαρα Κώστας Ανεστίδης.

Συλλαλητήριο

Πάντως, την επόμενη εβδομάδα η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σε... κλοιό αγροτών, καθώς, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica, προγραμματίζονται όχι ένα, αλλά δύο συλλαλητήρια από δύο διαφορετικές ομάδες αγροτών, στη 1 και στις 3 Φεβρουαρίου. Ετσι, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, πρώτη μέρα της 27ης Agrotica, θα πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο, το οποίο αποφασίστηκε ύστερα από σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδας.

Τρακτέρ παρατάχθηκαν και στον κόμβο Πλατυκάμπου, στη Λάρισα, χθες το μεσημέρι. Οι αγρότες τοποθέτησαν τα τρακτέρ στην άκρη του επαρχιακού δρόμου προς την Αγιά, αλλά προς το παρόν δεν θέτουν ζήτημα αποκλεισμού της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν και να ενισχύσουν το μπλόκο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι έχουν κερδίσει οι αγρότες μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα αγώνων».

Εξάλλου, στον δρόμο παραμένουν οι αγρότες του μπλόκου των Πραιτωρίων στην Κρήτη, παρά το τσουχτερό κρύο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη. Οι αγρότες της Κρήτης δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αυξάνοντας τα μπλόκα τόσο στο νησί όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα