Ο «Καρυοθραύστης»... junior!

Ο «Καρυοθραύστης»... junior! 02.01.2018Τέχνες

Η Λυρική ανεβάζει μια νέα εκδοχή για τους μικρούς φίλους του μπαλέτου

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ποιος είπε ότι ένα φημισμένο μπαλέτο σαν τον «Καρυοθραύστη» του μοναδικού Τσαϊκόφσκι απευθύνεται μονάχα στο ενήλικο κοινό; Η Εθνική Λυρική Σκηνή μάς παρουσιάζει από τις 13 Ιανουαρίου μια νέα, ενδιαφέρουσα εκδοχή του διάσημου έργου, ειδικά για τους μικρούς φίλους του μπαλέτου.

Πρόκειται για μία από

τις πιο γνωστές και επιτυχημένες παραγωγές του καλλιτεχνικού οργανισμού, η οποία θα ανέβει με μια φρέσκια και νεανική ματιά για 10 πρωινές και απογευματινές παραστάσεις για σχολεία και οικογένειες. Η χορογραφία ανήκει στον πρώην διευθυντή του Μπαλέτου της Λυρικής Ρενάτο Τζανέλλα, ενώ τα παραμυθένια σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κριστόφ Κρέμερ από την Κρατική Οπερα της Βιένης. Μάλιστα, η χορευτική σύλληψη του Τζανέλλα εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο.

Σαν κόμικς

«Η αγάπη είναι πολύ σημαντική στην παράσταση. Είναι παντού, όπως και ο έρωτας» σημειώνει ο κ. Τζανέλλα και συμπληρώνει: «Ενα σημαντικό στοιχείο του έργου, το οποίο το φέρνει πιο κοντά στους εφήβους, είναι τα σκηνικά και τα κοστούμια, που είναι σαν να βγαίνουν από κόμικς. Η ατμόσφαιρα, τα χρώματα, το μακιγιάζ, ο τρόπος που είναι φτιαγμένα ακόμα και τα μουστάκια των χαρακτήρων, θα ταξιδεύουν τα παιδιά σε έναν μαγικό κόσμο, που όμως δεν είναι αυτός του παραμυθιού. Πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά με σοβαρότητα και όχι να τους δίνουμε εύπεπτα θεάματα, που δεν τρέφουν το μυαλό και τη φαντασία τους».

Η ιστορία του «Καρυοθραύστη» είναι, αν μη τι άλλο, γνωστή και μιλά για το δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, παραμονές Χριστουγέννων, έναν κινούμενο στρατιώτη που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Οταν η γιορτή τελειώνει, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι και αποκοιμιέται. Μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου το χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει με έναν μαγικό τρόπο και τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν.

Info: παραστάσεις του «Καρυοθραύστη» ξεκινούν στις 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν ως τις 11 Φεβρουαρίου. Στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στις παραστάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής συμμετέχει η Ορχήστρα της ΕΛΣ σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Ζιάβρα και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ σε μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνας Πιτσιάκου.

Ενα θρυλικό έργο από το 1892

Το έργο στην αρχική, δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριούς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο αυτοκρατορικό θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. Ηταν μέρος μιας βραδιάς που περιλάμβανε επίσης τη μονόπρακτη όπερα «Ιολάνθη» του Τσαϊκόφσκι, ενώ η αρχική υπόθεση βασίζεται στο διήγημα «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» του Ε. Τ. Α. Χόφμαν.
Μπορεί στη Λυρική να παρουσιάζεται η χορογραφία του Τζανέλλα, ωστόσο το μπαλέτο έχουν χορογραφήσει κορυφαίοι δημιουργοί, όπως ο Ζορζ Μπαλανσίν το 1954, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς το 1966, ο Ρούντολφ Νουρέγεφ το 1967 και φυσικά ο Τζον Νόιμαγερ το 1971.

Keywords
Τυχαία Θέματα