«Αναστέναξαν» τα νυχτερινά κέντρα για την πρωτοχρονιά

«Αναστέναξαν» τα νυχτερινά κέντρα για την πρωτοχρονιά02.01.2018Ρεπορτάζ

Οι Αθηναίοι υποδέχτηκαν το νέο έτος στο Θησείο και στο φωταγωγημένο Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος»

Με πυροτεχνήματα, ζεστά χαμόγελα -παρά το ψύχος της εποχής- και ολόθερμες ευχές για τη νέα χρονιά, η Ελλάδα γιόρτασε την αλλαγή του χρόνου με την ελπίδα το 2018 να είναι καλύτερο από το 2017 που μόλις έφυγε.

Στα σπίτια, μέσα σε κλίμα ζεστής οικογενειακής ατμόσφαιρας,

ή σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους, όπου οι δήμοι είχαν διοργανώσει εορταστικές εκδηλώσεις, οι Ελληνες υποδέχθηκαν την Πρωτοχρονιά. Επειτα όμως από τις καθιερωμένες ευχές και το εορταστικό τραπέζι, σειρά είχε η διασκέδαση στα νυχτερινά κέντρα, που και χθες ήταν κατάμεστα.

Στην Αθήνα, επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν για έκτη συνεχόμενη χρονιά η πλατεία του Θησείου.

Με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, χιλιάδες Αθηναίοι και τουρίστες αντάλλαξαν ευχές για τη νέα χρονιά και παρακολούθησαν το φαντασμαγορικό σόου με τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα πάνω από τον Παρθενώνα. Τους πολίτες που αψήφησαν το κρύο και τη βαριά ατμόσφαιρα από την αιθάλη ψυχαγώγησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η Ευανθία Ρεμπούτσικα και άλλοι καλλιτέχνες, όπως και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων.

Ξεχωριστή ήταν η ατμόσφαιρα στον νέο πόλο έλξης της Αθήνας, ένα πραγματικό στολίδι παγκόσμιας φήμης, το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Τα χιλιάδες λαμπιόνια στα δέντρα που έχουν φυτευτεί στους κήπους του έλαμπαν, κάνοντας το μέρος να μοιάζει ονειρικό. Εκατοντάδες πολίτες έκαναν αλλαγή του χρόνου σε ένα μουσικό πάρτι από τον διεθνούς φήμης μουσικό παραγωγό του BBC Ζιλ Πίτερσον με ήχους τζαζ, χιπ χοπ, σόουλ και ελεκρόνικα, ενώ άλλοι επέλεξαν το παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ, που παρέμεινε ανοιχτό μέχρι και τις 2 το πρωί.

Στην Ελλάδα

Στη μεγαλύτερη πόλη του θεσσαλικού κάμπου, τη Λάρισα, ο ουρανός το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς γέμισε με εκατοντάδες φαναράκια-αερόστατα. Το έθιμο πραγματοποιήθηκε στο Φρούριο της πόλης και ήταν μία από τις εκδηλώσεις λίγο πριν από την άφιξη του 2018.

Με ευχές για το νέο έτος υποδέχθηκε η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου το 2018. Το μήνυμα που εμφανιζόταν στους ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων ανέφερε: «Δεν ξημερώνει επειδή ελπίζουμε. Ελπίζουμε επειδή πάντα ξημερώνει».
Στο Ναύπλιο, η πρώτη νύχτα του 2018 λούστηκε από το φως των πυροτεχνημάτων που έπεσαν με φόντο το φρούριο της ιστορικής πόλης και της πρώτης πρωτεύουσας του νέου ελληνικού κράτους.

Στην Κρήτη τα πρώτα... κλάματα του έτους, το Blue Star Δήλος στον Πειραιά

Δύο ώρες μετά την έλευση του νέου έτους ακούστηκε το πρώτο... κλάμα για το 2018 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα υγιέστατο αγοράκι, βάρους 3 κιλών και 200 γραμμαρίων, που με τον ερχομό του έκανε τρισευτυχισμένους τους γονείς του, οι οποίοι κατάγονται από την Αλβανία, την πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς! Υστερα από 10 λεπτά στο ίδιο νοσοκομείο ήρθε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, βάρους 3 κιλών και 100 γραμμαρίων!

Πάντως, η Κρήτη φαίνεται ότι στις πρώτες ώρες του 2018 είχε την... τιμητική της, καθώς επί κρητικού εδάφους γεννήθηκαν και τα πρώτα δίδυμα! Τα δύο αγοράκια γεννήθηκαν στις 8.30 το πρωί της Πρωτοχρονιάς στη μαιευτική μονάδα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και χαίρουν άκρας υγείας. Λόγω προωρότητας μεταφέρθηκαν στη μονάδα νεογνών, στο Ηράκλειο.

Στον καθιερωμένο πια «αγώνα» για το πρώτο πλοίο που θα δέσει στο λιμάνι του Πειραιά «νικητής» αναδείχτηκε ο καπετάνιος του «Blue Star Δήλος». Το πλοίο που εκτελεί δρομολόγια στις Κυκλάδες έδεσε κάβους στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μόλις λίγα λεπτά μετά τη μετάβαση στο 2018, ενώ στη γέφυρά του ανέβηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έκοψε την παραδοσιακή βασιλόπιτα μαζί με τον πλοίαρχο και αντάλλαξε ευχές με όλο το πλήρωμα.

Η αστυνομία

Οι εορτασμοί για τον ερχομό του νέου έτους βρήκαν και φέτος πολλούς στην εργασία και στο καθήκον. Η πρώτη κλήση που δέχτηκε η Αμεση Δράση για το 2018 ήταν 13 δευτερόλεπτα μετά την έλευση της νέας χρονιάς, από έναν αγανακτισμένο κάτοικο της Καλλιθέας, ο οποίος διαμαρτυρόταν επειδή κάποιος είχε παρκάρει μπροστά από την είσοδο του ιδιωτικού πάρκινγκ του.

Ο πρώτος συναγερμός για φωτιά ήχησε στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εννέα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και αφορούσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ακατοίκητο οίκημα στη Νέα Ιωνία.
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη κλήση του νέου έτους στο ΕΚΑΒ έγινε στις 00.02 από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πανοράματος και αφορούσε άτομο το οποίο είχε λιποθυμικό επεισόδιο. Με την ανατολή της νέας χρονιάς έφτασαν από τα τουρκικά παράλια στις ακτές της Μυτιλήνης και της Σάμου 173 πρόσφυγες και μετανάστες (αναλυτικό ρεπορτάζ δεξιά).

Πίτα στη ΓΑΔΑ έκοψε ο Τόσκας

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στη ΓΑΔΑ επισκέφτηκε λίγα λεπτά μετά την έλευση του 2018 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας έκοψε την πίτα και ευχήθηκε μέσω ασυρμάτου χρόνια πολλά στα πληρώματα των περιπολικών και των μοτοσικλετιστών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη βάρδια. «Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους, σε όλους που πιστοί στο καθήκον και με αίσθημα προσφοράς στην κοινωνία εργάζεστε φιλότιμα αυτήν τη στιγμή. Ξέρω τι σημαίνει αυτή η προσπάθεια τέτοιες μέρες, αλλά κάποιοι πρέπει να υπηρετούν σωστά το κοινωνικό σύνολο και εσείς το υπηρετείτε. Χρόνια καλά, ήρεμα, δημιουργικά» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ανέφερε: «Σας εκφράζω δημοσίως την ικανοποίηση, τη στήριξη και την ευαρέσκειά μου και εύχομαι από καρδιάς σε εσάς και στις οικογένειές σας χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, καλοτυχία και δύναμη».

Και ποδαρικό από πρόσφυγες

Δεν πέρασε μισή ώρα μετά την έλευση του 2018 και οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν... ποδαρικό στα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, 173 άτομα έφτασαν στις ακτές της Λέσβου και της Σάμου από τα τουρκικά παράλια. Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε μισή ώρα αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, όταν στην ακτή της περιοχής του αεροδρομίου, νότια της Μυτιλήνης, έφτασαν 52 άτομα με μια πλαστική βάρκα. Ακολούθησαν άλλα 83 άτομα στην ίδια περιοχή στη 1.30 τα ξημερώματα. Εξάλλου, μετά τα μεσάνυχτα από σκάφος της Frontex που επιχειρούσε ανατολικά της Σάμου περισυνελέγησαν 38 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε πλαστική βάρκα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία, το 2017 πέρασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου 24.970 πρόσφυγες και μετανάστες.

Keywords
Πρωτοχρονιά, χιπ χοπ, το φως, blue star, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Καλή Χρονιά, νέα, ελλαδα, αθηνα, bbc, χοπ, λαρισα, άφιξη, φως, κρητη, blue, star, ηρακλειο, πειραιας, δραση, θεσσαλονικη, εκαβ, μυτιληνη, γαδα, προσφορες, σημαίνει, frontex, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, αγανακτισμενοι πολιτες, τραπεζα της ανατολης, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, χρονια πολλα, κοινωνια, τι σημαινει, βασιλοπιτα, αλβανια, εκαβ, εργασια, ευχες, θησειο, ιωνια, κυκλαδες, ναυπλιο, νησια, πυροτεχνηματα, υγεια, φως, ωρα, bbc, blue star, star, ατμοσφαιρα, ατομο, άφιξη, βενιζελειο, βραδυ, γεφυρα, γεφυρα ριου, γονεις, δεντρα, δηλος, δρομολογια, εγινε, εθιμο, ελξης, ελπιδα, ετος, εφυγε, ιδια, ιδιο, θεα, ηρεμα, κλιμα, νυχτα, ξημερωματα, παντα, ουρανος, πινακες, πλοιο, πρωι, συγκεκριμενα, σειρα, σοου, σοουλ, σπιτια, το φως, φαναρακια, φοντο, χιπ χοπ, χοπ, κωνσταντινος, ωρες, blue, ελληνικα, εννεα, frontex, κλαμα, κληση, μοιαζει, μπροστα, νοσοκομειο, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα