Με 4 λεπτά από σήμερα οι πλαστικές σακούλες

Με 4 λεπτά από σήμερα οι πλαστικές σακούλες02.01.2018Άρθρα

Με χρέωση 4 λεπτά του ευρώ (3 ευρωλεπτά ως ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος συν ΦΠΑ) θα διατίθενται από σήμερα οι λεπτές πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα.

Με αυτόν τον τρόπο η χώρα συμμορφώνεται σε σχετική κοινοτική οδηγία που στόχο έχει την αντιμετώπιση μιας πραγματικής περιβαλλοντικής απειλής, καθώς στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καταναλώνουμε δύο με τρία δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες τον χρόνο και στόχος είναι να πέσουμε κάτω

από τις 900.000.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στις ταμειακές μηχανές, προκειμένου να αναγράφονται στα παραστατικά πώλησης τόσο το περιβαλλοντικό τέλος όσο και ο ΦΠΑ 24%. Το περιβαλλοντικό τέλος θα αυξηθεί από τα 3 στα 7 λεπτά του ευρώ από τη 1 Ιανουαρίου 2019.

Διευκρινίζεται ότι το μέτρο αφορά αποκλειστικά τις λεπτές πλαστικές τσάντες (15-50 μικρών) που χρησιμοποιούνται κυρίως στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε καταστήματα ψιλικών, μανάβικα κ.λπ. Οι πιο μεγάλες και βαριές πλαστικές τσάντες (χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά) θα εξακολουθούν να είναι δωρεάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα