Ο Ερντογάν ξεπουλάει τα αρχοντικά του Βοσπόρου

Ο Ερντογάν ξεπουλάει τα αρχοντικά του Βοσπόρου11.10.2018Ειδήσεις

Σε δεινή κατάσταση η οικονομία της Τουρκίας

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Aπέραντο ανατολίτικο παζάρι, στο οποίο τα πάντα πωλούνται, θυμίζει αυτόν τον καιρό η Κωνσταντινούπολη, καθώς η Τουρκία διανύει μια από τις πιο ταραγμένες οικονομικές περιόδους της ιστορίας της!

Πολύ ψηλά χθες στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, όπου ο «σουλτάνος» Ερντογάν παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να κάνει τα... δικά του, έπαιζε η είδηση ότι σε δεκάδες από τα φημισμένα παραθαλάσσια αρχοντικά του Βοσπόρου,

τα γνωστά Yali, έχει μπει πωλητήριο με σκοπό να βρεθούν νέοι ιδιοκτήτες που θα μπορούν να τα συντηρούν.

Ποντάροντας προφανώς στη φήμη που έχουν αποκτήσει εδώ και δεκαετίες τα εν λόγω αρχοντικά -και μέσω μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών που τα έχουν χρησιμοποιήσει ως σκηνικό-, η Αγκυρα επιχειρεί να βάλει στα ταμεία του κράτους «ζεστό χρήμα». Μόνη προϋπόθεση; Οι νέοι ιδιοκτήτες, που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και 87.000.000 ευρώ για να πάρουν τα κλειδιά ενός τέτοιου πολυτελούς ακινήτου, θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό σε τουρκικές λίρες, μια και η κυβέρνηση διά στόματος Ερντογάν έχει απαγορεύσει να γίνεται οποιαδήποτε πώληση, ενοικίαση ή μίσθωση ακινήτου σε ξένο νόμισμα, και ειδικά σε δολάριο.

Δεν θα διασωθεί

Η αγορά, πάντως, φαίνεται ότι έχει ανοίξει για τα καλά, καθώς μεσίτες με δηλώσεις τους στο Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρουν πως ήδη στα 60 από τα περίπου 600 παραθαλάσσια ακίνητα στον Βόσπορο έχει μπει πωλητήριο. Οπως δήλωσε μάλιστα ο Ουγκούρ Αϊχάν, σύμβουλος πολυτελών ακινήτων, «δυνητικοί πελάτες μας είναι κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής. Βλέπουμε ανθρώπους από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, αλλά έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο πελατών που κυριαρχείται από το Κατάρ».

Το μόνο βέβαιο, ωστόσο, είναι πως η οικονομία της Τουρκίας δεν πρόκειται να διασωθεί από τέτοιες κινήσεις, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα χαρακτηρίζεται πλέον ζοφερή, μια και έως το τέλος του 2018 προβλέπεται να «βαρέσουν κανόνι» σχεδόν 7.000 επιχειρήσεις, πνιγμένες στα χρέη. Αυτό ανέφερε χθες και σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, στο οποίο τονιζόταν το γεγονός πως η οικονομική κρίση και η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος οδηγούν όλο και περισσότερες τουρκικές επιχειρήσεις σε διαδικασία πτώχευσης, ενώ πολλές ζητούν διακανονισμό χρεών ως τελευταία σανίδα σωτηρίας.

Ο Ερντογάν παίζει με το Προσφυγικό!

Το «χαρτί» του Προσφυγικού έπαιξε για ακόμη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως κάνει άλλωστε κάθε φορά που πολιτικά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. «Η Ε.Ε. δεν τήρησε τις υποσχέσεις της» είπε ο «σουλτάνος», σημειώνοντας πως «θα έδινε 3 συν 3 δισ. ευρώ το 2016, δηλαδή συνολικά 6 δισ. δολάρια, όμως δεν το έκανε. Αντιθέτως, έδωσε μόνο 1,7 δισ. ευρώ». Κι έβγαλε στη συνέχεια τον... λογαριασμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας χρωστάτε 4 δισ. ευρώ», εξαπολύοντας μύδρους προς τις Βρυξέλλες, κι ενώ ο ίδιος είναι φανερό πως έχει ανοίξει ξανά τις στρόφιγγες των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα