Η καρδιά πρόδωσε τον «ήρωα του Αιγαίου»

Η καρδιά πρόδωσε τον «ήρωα του Αιγαίου»11.10.2018Πρόσωπα

«Εφυγε» αιφνιδίως ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Κυριάκος Παπαδόπουλος, που είχε σώσει χιλιάδες πρόσφυγες

Για τη «γειτονιά των αγγέλων» «έφυγε» προχθές το βράδυ ο 44χρονος υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Κυριάκος Παπαδόπουλος, που στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης έσωσε χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά. Ο «ήρωας του Αιγαίου», όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν στη Μυτιλήνη, πέθανε από ανακοπή καρδιάς, βυθίζοντας

στο πένθος ολόκληρο το νησί.

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο τότε Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, όταν είχε επισκεφθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Ο κ. Φάιμεν δεν άκουσε καλά και του απάντησε: «Πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Οταν τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για 5.000 ζωές, ο Φάιμαν, έκπληκτος, του είπε ότι είναι ένας πραγματικός ήρωας.

Βράβευση

Για τις δράσεις του, που «έσπασαν» την καθεστηκυία αντίληψη για την κοινωνική προσφορά, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την Ελληνική Πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Οσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles», στο οποίο «πρωταγωνίστησε».

«Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στη θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία, που ας μην ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας» είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602. «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε» είχε πει αναφερόμενος στις συγκλονιστικές στιγμές που βίωνε, σώζοντας μικρούς και μεγάλους που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή.

Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα στις 4.30 το απόγευμα από τον Ναό του Αγίου Θεράποντος της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φώτη Κουβέλη, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προχωράει άμεσα -με τις απαραίτητες ενέργειες- στην οικονομική στήριξη της οικογένειας του ηρωικού υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος. Με τη χήρα του 44χρονου υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος Ιγνατία Πικέλη επικοινώνησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, εκφράζοντάς της τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα