Ο Ερντογάν απειλεί την Ε.Ε. με μεταναστευτικό τσουνάμι

Ο Ερντογάν απειλεί την Ε.Ε. με μεταναστευτικό τσουνάμι 20.01.2018Πρόσωπα

Η Τουρκία εκβιάζει τις Βρυξέλλες και ζητά την πλήρη ένταξή της στους κόλπους της Ευρώπης!

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Μπουρλότο στο Μεταναστευτικό απειλεί να βάλει η Αγκυρα, που προειδοποιεί τις Βρυξέλλες ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία που έχει συνάψει με τους

Ευρωπαίους, αν βρεθεί αντιμέτωπη με οποιαδήποτε πρόταση διαφορετική από την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε. Παράλληλα ο επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ανακοίνωσε πως τον Απρίλιο η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια κρίσιμη έκθεση προόδου για την ένταξη της Τουρκίας.

«Μια προνομιακή εταιρική σχέση ή ανάλογες προσεγγίσεις δεν τις παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας. Δεν μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία κάτι τέτοιο» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ και συνέχισε επισημαίνοντας ότι με δεδομένη την παρούσα κατάσταση η Αγκυρα δεν έχει κανέναν λόγο να τηρήσει τη συμφωνία που έχει συνάψει για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

«Η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία δεν λειτουργεί, δεν έχουν ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών» υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, και παρά την έκκληση της Ουάσινγκτον προς την Τουρκία να μην αναλάβει στρατιωτική δράση στη βόρεια Συρία, η Αγκυρα ξεκίνησε από το τουρκικό έδαφος επιχείρηση βομβαρδισμού τής υπό κουρδικό έλεγχο Αφρίν. Οπως ενημέρωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Νουρετίν Τσανικλί, δεν έχουν εισβάλει στρατεύματα στην περιοχή, ωστόσο η Τουρκία αναπτύσσει ήδη οπλικά συστήματα κατά των αντιαρματικών πυραύλων που χρησιμοποιεί η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού. Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες, από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για βαρύ βομβαρδισμό -με περίπου 70 βλήματα- εναντίον κουρδικών χωριών στη βορειοδυτική Συρία, που διήρκεσαν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την περιοχή αποχώρησαν οι Ρώσοι στρατιώτες, ενώ αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εγκάλεσε την Τουρκία για αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα