«Συλλαλητήριο χωρίς σημαίες κομματικές»

«Συλλαλητήριο χωρίς σημαίες κομματικές»20.01.2018Πρόσωπα

Ο ομιλητής της συγκέντρωσης Φρ. Φράγκος αφήνει αιχμές για Μαξίμου, ΗΠΑ, Ρωσία και για τις ύποπτες σχέσεις Σκοπίων - Τουρκίας

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Λάβρος κατά πάντων ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, για το Σκοπιανό.

Μιλώντας στη «δημοκρατία» λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα είναι ένας εκ των βασικών ομιλητών, ο κ. Φράγκος δήλωσε πως η λύση του ονόματος θα πρέπει πρώτα και κύρια να συνοδεύεται από την άρση του αλυτρωτισμού, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έγερση εδαφικών αξιώσεων αν περάσει το «Μακεδονία».

«Η αναγνώριση των Σκοπίων από την Ελλάδα με το όνομα “Μακεδονία” θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για τη χώρα μας» τόνισε ο κ. Φράγκος και αναρωτήθηκε: «Γιατί η κυβέρνηση βιάζεται να κάνει τα βαφτίσια;» Ο επίτιμος Α/ΓΕΣ στάθηκε ιδιαίτερα στον αλυτρωτισμό που εκφράζεται στις πρώτες μόλις γραμμές του Συντάγματος των Σκοπίων και τόνισε πως για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει. «Αν μπουν στο ΝΑΤΟ με το όνομα “Μακεδονία”, δεν πρόκειται να άρουν τον αλυτρωτισμό. Θα τηρήσουν την άρση του αλυτρωτισμού, όπως τήρησαν και την ενδιάμεση συμφωνία» είπε στη «δημοκρατία» ο Φραγκούλης Φράγκος και άφησε αιχμές τόσο κατά των ΗΠΑ, που θέλουν εδώ και τώρα μία λύση, όσο και κατά της Ρωσίας για τον ρόλο που έπαιξε στο παρελθόν.

Με την Αγκυρα

Στάθηκε επίσης και στη σχέση που έχουν τα Σκόπια με την Τουρκία και, όπως επισήμανε ο κ. Φράγκος, η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει την ΠΓΔΜ ως Δούρειο Ιππο κατά της Ελλάδας.

«Αυτή τη στιγμή μεταφράζονται 2.000.000 έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της περιόδου 1842-1912 και αυτό γίνεται γιατί αναφέρονται σε αυτά ζητήματα περιουσιών Σλάβων που έφυγαν από τη Μακεδονία του Αιγαίου. Αυτούς θα τους χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι για να εγείρουν εδαφικές αξιώσεις και να καταφύγουν στα διεθνή δικαστήρια σε βάρος της Ελλάδας» υποστήριξε ο κ. Φράγκος, για να καταλήξει: «Ξεκάθαρα. Στα διαβατήρια δεν πρέπει να περιέχεται η μακεδονική υπηκοότητα και να μην αναφέρονται οι Σκοπιανοί ως Μακεδονία».

Οσον αφορά το αυριανό συλλαλητήριο, ο στρατηγός ε.α. τόνισε πως «δεν γίνεται για να τορπιλίσουμε τις προσπάθειες γεφύρωσης των σχέσεών μας με ένα γειτονικό κράτος αλλά για να προλάβουμε δυσμενείς εξελίξεις για την Ελλάδα». Κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει σε απόλυτη σοβαρότητα και χωρίς κομματικές σημαίες.

«Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να μας κλείσουν το στόμα»!

Εκκληση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και στους πολίτες από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας που έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν να συμμετάσχουν στο πατριωτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη συμπρωτεύουσα απευθύνει μέσα από τη «δημοκρατία» ο ιερέας Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

«Κάνω έκκληση σε όλους να βρεθούν στο συλλαλητήριο και να διατρανώσουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οσο και αν κάποιοι θέλουν να μας κλείσουν το στόμα, εμείς είμαστε εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο δυναμικός παπάς από τα Ανώγεια της Κρήτης θα είναι ένας από τους ομιλητές στην αυριανή συγκέντρωση που διοργανώνεται ως έμπρακτη κίνηση του λαού και του Κλήρου να διατρανώσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. «Αυτή η κίνηση να ανταποκριθώ στην πρόσκληση και να λάβω μέρος στο συλλαλητήριο ήταν χρέος μου» μας είπε, τονίζοντας ότι το συλλαλητήριο αποτελεί τη συνέχιση των αγώνων των προγόνων μας για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος κληρικός με πολυσύνθετο έργο στην ενορία του. Με πύρινο λόγο μεταλαμπαδεύει σε μικρούς και σε μεγάλους την αγάπη για την ορθόδοξη πίστη και την άδολη αγάπη για την πατρίδα. Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια Μυλοποτάμου με δική του πρωτοβουλία έφτιαξε τοιχογραφία με τους Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Παπαφλέσσα, Νικηταρά, Δασκαλογιάννη και την Μπουμπουλίνα προκειμένου να δείξει συμβολικά ότι οι έννοιες πατρίδα και θρησκεία είναι αλληλένδετες.

Φιλομαθής, ο π. Ανδρέας σε κάθε ευκαιρία νουθετεί τους νέους να μην εγκαταλείψουν το πεδίο της γνώσης, για να προσφέρουν στον εαυτό τους και στο κοινωνικό σύνολο. Εχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό και έχει δημιουργήσει κοινωνικά φροντιστήρια. Επίσης, εδώ και 16 χρόνια διοργανώνει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα θεία λειτουργία μόνο για άνδρες, συγκεντρώνοντας κόσμο όλων των ηλικιών που βρίσκει τον χρόνο μετά τις αγροτικές ή τις κτηνοτροφικές εργασίες να έρθει πιο κοντά στην Εκκλησία.
Γνήσιος Κρητικός και λάτρης του τόπου του, ο π. Ανδρέας καλεί τους νέους να μην ξεμακρύνουν από την παράδοση, αλλά και όσους φεύγουν για σπουδές ή εργασία εκτός των Ανωγείων, να μην ξεχνούν τον τόπο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα