Ηλεκτρικά μπλουζ με «άρωμα» Καβάλας!

Ηλεκτρικά μπλουζ με «άρωμα» Καβάλας!20.01.2018Τέχνες

Ο κιθαρίστας Γ. Τσίγκας μιλά στη «δημοκρατία» για τους Blues_335 που εμφανίζονται στο Blue Barrel

Από την
Ελένη Σκάρπου

Δεν είναι εύκολο να βρεις την blues που σου αξίζει σήμερα ούτε και να την απολαύσεις χωρίς όρια, γυρίζοντας απόλυτα τον χρόνο πίσω. Την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε πάντως την ευκαιρία μας, στο Blue

Barrel, αφού καταφθάνουν από την Καβάλα οι Blues_335. Λίγο μετά τις 21.30 ο Κώστας Μαδεμλής στην ηλεκτρική κιθάρα και στο τραγούδι, ο Σωτήρης Ζήσης στο ηλεκτρικό μπάσο, ο Λάζαρος Σιμιτσής στα τύμπανα και στο τραγούδι και ο Γιάννης Τσίγκας στην ηλεκτρική κιθάρα θα μας παρασύρουν στο αυθεντικό, ανόθευτο και πάντα... ηλεκτρικό μπλουζ. Ετσι τουλάχιστον λένε εκείνοι.

«Θα ακούσετε κλασικά τραγούδια τόσο της αμερικανικής σχολής, με έμφαση στους τρεις “βασιλιάδες” Albert King, BB King και Freddie King, όσο και της βρετανικής, εστιάζοντας στους Fleetwood Mac και τους Cream. Τα περισσότερα από αυτά που θα ακούσει όποιος έρθει στη συναυλία μας θα είναι γνωστά. Είναι τα στάνταρ, όπως τα αποκαλούμε… Ωστόσο, έχουμε ξεθάψει και μερικούς “θησαυρούς”. Εννοείται όμως πως το βασικό συστατικό των εμφανίσεών μας είναι ο αυτοσχεδιασμός, οπότε το set list κάθε φορά συνδιαμορφώνεται και από τον κόσμο. Δεχόμαστε και… παραγγελιές» αναφέρει ο κιθαρίστας Γιάννης Τσίγκας και εξηγεί ότι είναι η δεύτερη φορά που η μπάντα παίζει στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να συναντήσει ακόμη περισσότερους φίλους των μπλουζ.

Δημιουργική διέξοδος

Για εκείνον και τα μέλη των Blues_335 αυτό το πρότζεκτ είναι μια δημιουργική διέξοδος πλάι στις βασικές εργασίες τους, σε μια εποχή και μια χώρα, όπου τίποτα πλέον δεν είναι εύκολο. Ο Γιάννης Τσίγκας, από την πλευρά του, ονειρεύεται και ζει μέσα από τις μουσικές, κι ας μη γράφουν δικά τους τραγούδια. «Πρωτότυπο υλικό, δικό μας δηλαδή, προς το παρόν δεν υπάρχει. Πατάμε επάνω στα τραγούδια που έχουν γράψει άλλοι. Η δική μας υπογραφή εντυπώνεται στον τρόπο της ερμηνείας. Αυτή, άλλωστε, είναι και η μαγεία των μπλουζ. Τα περισσότερα τραγούδια δεν είναι παρά σχέδια, ένας καμβάς επάνω στον οποίο κάθε μουσικός γράφει τη δική του ιστορία. Οποιοι θέλουν να ακούσουν τις δικές μας ιστορίες δεν έχουν παρά να έρθουν το βράδυ της Δευτέρας στο Blue Barrel» καταλήγει ο Γιάννης Τσίγκας και φαίνεται ετοιμοπόλεμος για το κοινό της πόλης.

25 ετών με 24 χρόνια… διάλειμμα!

Οσο για την ιστορία τους; «Οπως λέει και ο Κώστας Μαδεμλής στο ξεκίνημα κάθε εμφάνισής μας, “είμαστε μια μπάντα 25 χρόνων με 24 χρόνια… διάλειμμα”! Πίσω στο μακρινό 1993, εγώ, ο Κώστας και ο Λάζαρος φτιάξαμε στην Καβάλα το πρώτο μας συγκρότημα για να παίξουμε τα αγαπημένα μας μπλουζ τραγούδια. Βασική πηγή έμπνευσής μας αλλά και αυτό που μας έδωσε το θάρρος να πιάσουμε τα όργανα και να δοκιμαστούμε επάνω σε αυτό το ρεπερτόριο ήταν οι Blues Wire! Με τον Κώστα, τον Λάζαρο και άλλα παιδιά από την Καβάλα παίξαμε μαζί για περίπου έναν χρόνο στην περιοχή, μέχρι που χωρίσαμε λόγω υποχρεώσεων. Οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι ώστε να ξανασμίξουμε πριν από λίγο καιρό οι τρεις μας, με σκοπό να παίξουμε ύστερα από τόσα χρόνια αυτά που πραγματικά μας συγκινούν. Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που το κουαρτέτο των Blues_335 συμπληρώνει ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες μουσικούς, ο Σωτήρης Ζήσης από τους Blues Wire στο ηλεκτρικό μπάσο» εξομολογείται ο Γιάννης Τσίγκας και επιμένει πως τα μπλουζ δεν είναι νοσταλγικά αλλά διαχρονικά. «Το ιδίωμα αποτελεί τη βάση όλης της σύγχρονης δυτικής μουσικής, από την ποπ και τη ροκ μέχρι την τζαζ και ό,τι υπάρχει στο ενδιάμεσο. Τα μπλουζ μιλούν στην καρδιά και την ψυχή κάθε ανθρώπου σε κάθε εποχή, άσχετα αν ο ίδιος είναι εξοικειωμένος ή… μυημένος. Αρκεί, βέβαια, να παίζονται όσο το δυνατόν πιο σωστά. Και ο σωστός τρόπος για να παίξεις τα μπλουζ είναι μόνο ένας: Να τα νιώθεις και να είσαι ειλικρινής, πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με τον κόσμο που έρχεται να σε ακούσει» επισημαίνει ο κιθαρίστας από την Καβάλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα