Εδωσαν το «καλώς έχει» και για τα 6,7 δισ. ευρώ!

Εδωσαν το «καλώς έχει» και για τα 6,7 δισ. ευρώ!20.01.2018Πρόσωπα

Η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι στόχος του 1ου Μνημονίου ήταν να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Tην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου πιστοποίησαν χθες οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group), ανοίγοντας τον δρόμο για να εγκριθεί

η εκταμίευση της δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναμενόταν ως αργά χθες το βράδυ να ανακοινώσει την αναβάθμιση της χώρας μας κατά μία πιστοληπτική βαθμίδα, από Β- σε Β.

Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης της χώρας μας προς τα μνημονιακά προαπαιτούμενα, την οποία παρέδωσαν χθες οι θεσμοί στο Euro Working Group, έχουν ολοκληρωθεί 89 από τα 113 προαπαιτούμενα μέτρα. Δηλαδή, όπως ανέφερε χθες η «δημοκρατία», εκκρεμεί ένα στα πέντε. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης της δόσης από τα Κοινοβούλια της ευρωζώνης και να εκταμιευθεί, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καλυφθούν και τα υπόλοιπα 24 προαπαιτούμενα.

Τα 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευθούν σε υποδόσεις μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Το ποσό θα επιμεριστεί ως εξής: 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για δανειακές ανάγκες της χώρας, 1,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τα υπόλοιπα 1,9 δισ. ευρώ για το «μαξιλάρι» διαθεσίμων. Στο μεταξύ, μετά τον τέως πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, χθες και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι κύριος στόχος του 1ου Μνημονίου ήταν να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Πήρε χρόνο μέχρι να μάθουμε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση της Ελλάδας και πόσο αυξανόταν μήνα με τον μήνα το χρέος, επειδή μόνο λίγο λίγο παίρναμε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά μπορώ να σας πω ποια ήταν η πρώτιστη έγνοια μας. Οπωσδήποτε ήταν η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Προς τούτο χρησιμοποιήσαμε διάφορα εργαλεία» δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD. Επανέλαβε ακόμα ότι «μένουν πολλά να γίνουν» στην Ελλάδα και ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι μια διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού», αλλά «μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα θωρακισμένη, ώστε να αναπτυχθεί στο μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα