Ο Μπουτάρης και οι άλλοι που ακόμη ψάχνονται!

Ο Μπουτάρης και οι άλλοι που ακόμη ψάχνονται!08.07.2018Πρόσωπα

Εντονη κινητικότητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τις υποψηφιότητες 14 μήνες πριν από τις εκλογές. Πώς επιδρά ο παράγοντας Σκόπια

Από τη
Φανή Χαρίση

Νωρίς νωρίς άνοιξε η κουβέντα για τις υποψηφιότητες δημάρχων στη Θεσσαλονίκη. Παρότι είμαστε τουλάχιστον

14 μήνες μακριά και η χώρα αντιμετωπίζει σωρεία ανοιχτών θεμάτων, η Θεσσαλονίκη ζει με την ανησυχία ποιος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, αν ο Γιάννης Μπουτάρης θα κατέβει στις εκλογές, τι θα κάνουν οι «αποστασιοποιημένοι» της «Πρωτοβουλίας», τι οι ανεξάρτητοι και, κυρίως, ποιον θα χρίσει υποψήφιο δήμαρχο η Ν.Δ.

Για την ακρίβεια, η πόλη ζει σε δύο ρυθμούς: των υποψηφίων και, φυσικά, του ονοματολογικού των Σκοπίων. Μάλιστα, τα δύο θέματα συνδέονται δυναμικά και στα «πηγαδάκια», τα δημοσιογραφικά και μη, η ταμπέλα «Μακεδονομάχος» και «μη Μακεδονομάχος» τοποθετείται αναλόγως.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η διοικούσα παράταξη του Δήμου Θεσσαλονίκης «Πρωτοβουλία» άρχισε από νωρίς να έχει εσωτερικά θέματα. Η παράταξη που γεννήθηκε από την τριανδρία Μπουτάρη, Αβραμόπουλου, Κουράκη άρχισε να νιώθει τριγμούς, όταν κατά την πρώτη θητεία της διοίκησης ο δήμαρχος «ξήλωσε» από αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων τον Ανδρέα Κουράκη και τοποθέτησε στη θέση του τον Θανάση Παππά. Νωρίς «χάθηκε» και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, άλλοτε αγαπημένος αντιδήμαρχος του κ. Μπουτάρη, ο οποίος ήδη έχει ανεξαρτητοποιηθεί.

Ο... ασκός της «Πρωτοβουλίας» είχε ανοίξει. Δειλά στην αρχή και πιο έντονα μετά, ο κ. Κουράκης τοποθετούνταν σαν αντιπολίτευση στα δημοτικά συμβούλια. Αλλά και στις συνεδριάσεις της δημοτικής ομάδας τόσο ο ίδιος όσο και ο έτερος συνιδρυτής, ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, κοντραρίζονταν εμφανώς με τους αντιδημάρχους σε μια προσπάθεια να... χαμηλώσουν τον κ. Μπουτάρη για τις επιλογές του. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι όσο ο δήμαρχος διατεινόταν «δεν συνδιοικούμε» τόσο οι επιθέσεις αυξάνονταν. Αλλά πάντα με μέτρο και τέμπο συντροφικότητας. Μέχρι που οι αντιδήμαρχοι ύψωσαν ανάστημα και ούτε λίγο ούτε πολύ είπαν στον κ. Μπουτάρη για τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο: «Μέχρι εδώ. Ή αυτός ή εμείς».



Η κατάσταση ήταν εμπόλεμη και, με δεδομένη την κόντρα που πλέον είχε αναπτυχθεί μεταξύ Μπουτάρη και Αβραμόπουλου, έφερε το κόψιμο του ομφάλιου λώρου. Τον Μάρτιο του 2017 ο κ. Μπουτάρης προτείνει αλλαγή στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και καταθέτει πρόταση υπέρ της μέχρι τότε αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώς Γούλα. Ο κ. Αβραμόπουλος, εμφανώς απογοητευμένος, παραδίδει τη σκυτάλη και την καρέκλα του προέδρου και μετακομίζει στα μεσαία έδρανα των δημοτικών συμβούλων. Η συνέχεια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο κ. Αβραμόπουλος, γέννημα θρέμμα ΠΑΣΟΚ, άσκησε έντονη αντιπολίτευση, ενώ σε κάποια ζητήματα συνέπλευσε με τον νεοδημοκράτη επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρο Καλαφάτη.

Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Αβραμόπουλος ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ ήδη με άλλους πέντε συμβούλους από διάφορες παρατάξεις, τους Κουράκη, Ζέρβα, Αϊβάζογλου, Αρβανίτη, Αβαρλή, εδώ και καιρό καταθέτει κοινές ερωτήσεις και αιτήματα. Αγνωστο παραμένει αν αυτή η ομάδα θα μεταμορφωθεί σε παράταξη στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ισχυρό πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στην πόλη αναζητεί η Νέα Δημοκρατία

Στην αντίπερα όχθη, στους «Εντάξει», την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, που στηρίχτηκε από τη Ν.Δ., το... πουλόβερ ξηλώθηκε επίσης νωρίς, καθώς ο επικεφαλής της και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης είδε «κόκκινο» φως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε τον περασμένο Μάιο, στο περιθώριο, μάλιστα, μιας ημερίδας για την ψηφιακή οικονομία που είχε διοργανώσει η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη.

Η κίνηση μπορεί να ανακούφισε τον κ. Καλαφάτη, που αντιλαμβανόταν ότι δεν μπορεί να αφιερώσει τον χρόνο που ήθελε στη Θεσσαλονίκη λόγω των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του, αλλά η αλήθεια είναι ότι έγινε πολύ νωρίς και προκάλεσε εξελίξεις τόσο εντός της παράταξης όσο και εκτός.
Ετσι, ο Εφραίμ Κυριζίδης των «Εντάξει» σχεδόν ταυτόχρονα ανακοίνωσε υποψηφιότητα, ενώ επίσης υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει ο απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας Βασίλης Μωυσίδης. Στο κάδρο μπήκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλιας, ο οποίος φαίνεται ότι μιλά με τη Ν.Δ., που ωστόσο ψάχνει έναν αντι-Μπουτάρη, καθώς γνωρίζει ότι σε άλλη περίπτωση θα χάσει πάλι τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η Πειραιώς είχε σκέψεις και για τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ Θανάση Σαββάκη, που όμως κάηκαν νωρίς.

Σε ετοιμότητα φαίνεται να βρίσκονται και ο Στράτος Σιμόπουλος, που επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά υπήρξε γ.γ. Υποδομών και Εργων, αλλά και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, που το σκέφτεται μόνο αν δεν είναι υποψήφιος ο κ. Μπουτάρης. Ενδιαφέρον έχει δείξει και ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του TV Βεργίνα Στέργιος Καλόγηρος.

Η στήριξη από Τσίπρα - Φώφη

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και μία ημερομηνία: η 19η Μαΐου 2018. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξυλοκοπείται από ακραίους στον Λευκό Πύργο κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Αμέσως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σπεύδει να τον επισκεφθεί στο δημαρχείο και να του ζητήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, ενώ λίγες ημέρες μετά ο κ. Μπουτάρης λαμβάνει πάλι στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηματά, βάζοντας, όπως λένε αρκετοί που γνωρίζουν, τον δήμαρχο να εξετάζει εκ νέου την όλη κατάσταση και να σκέφτεται σοβαρά την τρίτη κάθοδό του για τον δημαρχιακό θώκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα