2,63 δισ.! Εναν ΕΝΦΙΑ άφησαν απλήρωτο οι ιδιοκτήτες ακινήτων

2,63 δισ.! Εναν ΕΝΦΙΑ άφησαν απλήρωτο οι ιδιοκτήτες ακινήτων08.07.2018Οικονομία

Στοιχεία που κόβουν την ανάσα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η επιβολή του εξοντωτικού φόρου αύξησε τους οφειλέτες κατά 3.000.000 (ιδιαίτερα από το 2016 και μετά)

Πάνω από 13 δισεκατομμύρια ευρώ απλήρωτους φόρους άφησαν οι Ελληνες φορολογούμενοι για τον ΕΝΦΙΑ και το εισόδημά τους από το 2010 και μετά, αλλά με τους αριθμούς να απογειώνονται τα τελευταία τρία χρόνια!

Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ,

ο οποίος από το 2016 και μετά έγινε πιο επαχθής για τους έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς και η επιβολή πιο επαχθών φορολογικών συντελεστών και κλιμάκων για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος ήταν τα καθοριστικά στοιχεία, μαζί με την κάθετη μείωση των εισοδημάτων λόγω της κρίσης, που είχαν ως αποτέλεσμα να «κοκκινίσουν» με οφειλές προς την Εφορία περισσότεροι από 3.000.000 φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά των αποτελεσμάτων της φορολογικής εξόντωσης της οικονομίας λόγω των πολιτικών επιλογών που έγιναν για δημοσιονομική διόρθωση με κύριο μοχλό τα φορολογικά μέτρα αντί για την περικοπή των κρατικών δαπανών. Συγκεκριμένα:
■ Ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση στα τέλη του 2009 ήταν 1.089.791. Στο τέλος του 2017 ο αριθμός αυτός είχε εκτοξευτεί στους 4.068.857, δηλαδή αυξήθηκε κατά περίπου 300% ή 2.979.066 φορολογουμένους. Μόνο την περίοδο 2014-2017 ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση αυξήθηκε κατά 1.282.147 οφειλέτες.
■ Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρο περιουσίας, δηλαδή κατά κύριο λόγο τον ΕΝΦΙΑ, είχαν διαμορφωθεί την Πρωτοχρονιά στα 2,63 δισ. ευρώ ενώ στα τέλη του 2010 ήταν μόλις 300.000.000. Με άλλα λόγια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρο κατοχής ακινήτων αυξήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης κατά 2,3 δισ. ευρώ, περίπου όσο είναι το ποσό που εισπράττει ετησίως το Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, μόνο την τελευταία τριετία το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.
■ Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρο εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) διαμορφώθηκαν την Πρωτοχρονιά στα 18,82 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα τέλη του 2010 το σχετικό ποσό ήταν μόλις 7,53 δισ. ευρώ, ενώ μόνο την τελευταία τριετία αυξήθηκε κατά περίπου 5,5 δισ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας έγιναν πολλαπλές παρεμβάσεις στη φορολογία κατοχής ακινήτων και στη φορολογία εισοδήματος. Συγκεκριμένα:
■ Αυξήθηκαν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 2,8% στο 10%.
■ Μειώθηκε η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ.
■ Αυξήθηκαν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογουμένους με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 42% στο 45%.
■ Καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα 26% έως 33% και πλέον το εισόδημα αυτό φορολογείται με συντελεστές που φτάνουν ακόμη και το 45%.
■ Αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 45%.
■ Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.
■ Αυξήθηκε ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29%.
■ Αυξήθηκε ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.
■ Αυξήθηκε ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, τις πισίνες και τα αεροσκάφη, ενώ επιβλήθηκε ο φόρος και στα σκάφη αναψυχής.
■ Αυξήθηκαν οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από 0,1% σε έως και 1%-1,15%, αλλά ο φόρος αρχίζει να επιβάλλεται από χαμηλότερη αξία καθώς μειώνεται το αφορολόγητο από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ.
■ Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα.
■ Αυξήθηκε από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.
■ Αυξήθηκε το φορολογούμενο εισόδημα ως παροχή σε είδος για την παροχή εταιρικών Ι.Χ. από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους. Το εισόδημα υπολογίζεται σε ποσοστό 80% αντί για 30%, που ίσχυε επί του κόστους συντήρησης που εγγράφουν ως δαπάνη οι επιχειρήσεις στα βιβλία τους.

Και άλλες επιβαρύνσεις εξαιτίας των νέων αντικειμενικών

Εξάλλου, από τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που έγιναν πρόσφατα, θα επηρεαστούν από την 01/01/2019 άλλες 20 κατηγορίες φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Δηλαδή:
■ Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογούμενων. Τα τεκμήρια αυτά προσαυξάνονται ανάλογα με το ύψος των αντικειμενικών τιμών.
■ Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης. Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.
■ Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
■ Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.
■ Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων τα οποία δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
■ Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.
■ Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
■ Ο φόρος ανταλλαγής - συνένωσης οικοπέδων.
■ Ο φόρος διανομής ακινήτων.
■ Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
■ Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.
■ Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
■ Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.
■ Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.
■ Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.
■ Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
■ Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.
■ Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
■ Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
■ Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις αξίες των ακινήτων, τα οποία κατέχουν στην Ελλάδα υπεράκτιες εταιρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα