Ο άγνωστος πόλεμος για τις εταιρίες «φιλέτα»!

Ο άγνωστος πόλεμος για τις εταιρίες «φιλέτα»!04.02.2018Άρθρα

Καταγγελίες για συνεργασία των τραπεζών με ξένα συμφέροντα για απόκτηση αντί πινακίου φακής επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια

Kορυφώνεται ο πόλεμος μεταξύ επιχειρηματιών που βλέπουν να χάνουν τις εταιρίες λόγω του υψηλού δανεισμού και των τραπεζών, οι οποίες επιταχύνουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών. Ξενοδόχοι, ισχυροί του εμπορικού κλάδου, βιομήχανοι και άλλοι προσπαθούν με

κάθε μέσο να αντιμετωπίσουν τους πλειστηριασμούς, ενώ υποστηρίζουν ότι «αγκαζέ» με τις τράπεζες πηγαίνουν ισχυροί ξένοι όμιλοι, που έχουν βάλει στο μάτι την περιουσία τους.

Η... βροχή αγωγών που έχει υποβάλει ισχυρός επιχειρηματίας του τουρισμού κατά των τραπεζικών στελεχών, τα οποία θεωρεί ότι έχουν προσυμφωνήσει την πώληση ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε διεθνή επενδυτικό όμιλο, είναι η πρώτη περίπτωση. Στη δεύτερη περίπτωση, ένας άλλος -εξίσου ισχυρός- παράγοντας του ίδιου κλάδου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει τον πλειστηριασμό μέσω συνεχών αναβολών σε δικαστικές υποθέσεις που έχει με το Ελληνικό Δημόσιο.

Και ο δεύτερος επιχειρηματίας θεωρεί ότι η σπουδή των τραπεζών δεν συνδέεται μόνο με την πίεση των δανειστών για ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων, αλλά και με το ότι το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημά του έχει μπει στο στόχαστρο ισχυρού εγχώριου ανταγωνιστή που έχει συνεταιριστεί με αμερικανική επενδυτική εταιρία.

Στην τρίτη περίπτωση, αυτή του ξενοδοχειακού ομίλου Lakitira στην Κω, η οικογένεια Ανδριόπουλου -δηλαδή οι πρώην ιδιοκτήτες, αφού στην εταιρία έχει μπει ειδικός εκκαθαριστής με δικαστική απόφαση- μπλόκαραν τον πλειστηριασμό μέσω παρέμβασης των εργαζομένων, ορισμένοι από τους οποίους είναι συγγενείς τους. Στην τέταρτη περίπτωση, πανίσχυρος επιχειρηματίας από τον χώρο του εμπορίου έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες να πωλήσει μία από τις εταιρίες του, με σημαντικότατες προοπτικές ανάπτυξης, ώστε να πληρώσει τμήμα του δανεισμού. Τι κάνει; Βάζει στον διαγωνισμό πολύ σφιχτές προθεσμίες, ώστε να μην προλάβουν οι ενδιαφερόμενοι! Στη συνέχεια αρχίζει νέο διαγωνισμό κ.ο.κ.

Σε μια άλλη υπόθεση, αυτή που συνδέεται με την πώληση των δύο μεγαλύτερων ελληνικών ομίλων ιχθυοκαλλιεργειών, δύο εβδομάδες μετά την κατάθεση των προσφορών μάθαμε ότι οι υποψήφιοι δεν είναι δύο αλλά τρεις. Παρότι οι δύο εταιρίες, η Νηρέας και η Σελόντα, είναι εισηγμένες, μόνο σενάρια για δύο επενδυτές που επικράτησαν στον διαγωνισμό γράφονται. Ομως ένας τρίτος διεθνής επενδυτικός όμιλος θεωρεί ότι παραμένει στο παιχνίδι. Ολα αυτά, αντί να έχουν ανακοινωθεί επισήμως για να γνωρίζουν τι συμβαίνει οι μικρομέτοχοι, οι εργαζόμενοι, οι συνεργάτες κ.ά., διαρρέουν... ανάλογα με το φεγγάρι!

Οι διοικήσεις των τραπεζών υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή επιχειρηματίες που δεν έχουν πληρώσει ούτε μία δόση από τα τεράστια δάνειά τους, οχυρώνονται πίσω από τις δυσλειτουργίες της ελληνικής Δικαιοσύνης, ώστε να συνεχίσουν να μην πληρώνουν. Τα τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες «είχαν καλομάθει» επί δεκαετίες, αλλά τώρα οι δανειστές ζητούν άμεσο ξεκαθάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Ομως, οι επιχειρηματίες που βρίσκονται στο στόχαστρο και αντιδρούν με αγωγές και άλλα μέτρα απαντούν ότι οι τράπεζες σπεύδουν, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν προσυμφωνήσει να πωλήσουν τις επιχειρήσεις τους σε εγχώριους ανταγωνιστές και ξένα funds. Οι ίδιοι επικαλούνται το ότι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου τους έχουν μεγαλύτερα δάνεια, τα οποία επίσης δεν εξυπηρετούν, χωρίς να σπεύδουν οι τράπεζες να αρχίσουν τους πλειστηριασμούς ή να πιέσουν για άμεση ρύθμισή τους. Θεωρούν ότι στη δική τους περίπτωση υπάρχει σπουδή, επειδή υπάρχει και... ενδιαφερόμενος επενδυτής που τα έχει ήδη βρει με την τράπεζα, όπως προαναφέρθηκε. Δηλαδή, κάποιοι είχαν βάλει στο μάτι εδώ και χρόνια τις εταιρίες τους και τώρα βρήκαν το «εργαλείο» των «κόκκινων» δανείων για να τις αποκτήσουν σε χαμηλή τιμή.

Στο σφυρί βγαίνουν τους επόμενους μήνες μεγάλα ξενοδοχεία στα νησιά!

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, καθώς ασκούνται μεγάλες πιέσεις από τους δανειστές για την πώληση «κόκκινων» δανείων και υπερδανεισμένων ελληνικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους βρέθηκαν σε δύσκολη θέση ορισμένοι επιχειρηματίες, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους εξαιτίας της πολυετούς κρίσης και ενίοτε λόγω αστοχιών του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για επιχειρηματίες που θα δουν τις εταιρίες τους να αλλάζουν χέρια όχι επειδή ήταν «στρατηγικοί κακοπληρωτές» τον καιρό της επίπλαστης ευμάρειας, αλλά επειδή τους συμπαρέσυρε στον γκρεμό η χρεοκοπία του Ελληνικού Δημοσίου.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν σχεδόν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να «αναστηθούν» αλλά επί χρόνια στραγγαλίζονται εξαιτίας του υψηλού δανεισμού που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν. Ο μεγαλύτερος θόρυβος γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τον τουριστικό κλάδο, στον οποίο και έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά ξένα κεφάλαια που αναζητούν ευκαιρίες μέσα από τη διαδικασία των «κόκκινων» δανείων. Ηδη μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Δωδεκάνησα, Κρήτη και άλλες περιοχές του Αιγαίου έχουν βγει στο σφυρί ή πρόκειται να βγουν τους επόμενους μήνες από τις τράπεζες.

Πάντως, η κρίση και οι εσωτερικές έριδες που τη συνοδεύουν οδηγούν και σε πώληση υγιών θυγατρικών επιχειρήσεων μεγάλων ομίλων που έχουν στριμωχτεί. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η εισηγμένη Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος, που δραστηριοποιείται στην αιολική ενέργεια και ανήκει στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η εταιρία πωλείται -χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιτευχθεί συμφωνία με ενδιαφερόμενο επενδυτή- λόγω του εμφυλίου στο εσωτερικό του κατασκευαστικού ομίλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα