Νέα τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ απέναντι στις «πειρατείες» του Ερντογάν

Νέα τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ απέναντι στις «πειρατείες» του Ερντογάν13.09.2018Πρόσωπα

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη προκειμένου να συμμετάσχουν στη σημερινή τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου

- Ισραήλ

Η επίσκεψη των δύο ΥΠΕΞ στο Τελ Αβίβ γίνεται σε μια θερμή συγκυρία, με την Αγκυρα να θέλει να βάλει χέρι στα ενεργειακά αποθέματα της ΝΑ Μεσογείου και λίγο πριν τα γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ πιάσουν δουλειά.

Ενδεικτική της σημασίας αυτής της τριμερούς είναι η συνάντηση στο υψηλότατο επίπεδο που θα έχει ο Ελληνας ΥΠΕΞ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την εκεί παραμονή του. Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, καθώς και η Αίγυπτος, παρατάσσονται ουσιαστικά απέναντι στην Αγκυρα, με κύριο στόχο την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας και φυσικά τον ενεργειακό έλεγχο της περιοχής όπου «πειρατικά» ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να έχει μερίδιο.

Το επόμενο διάστημα η αμερικανική Exxon Mobil σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η Λευκωσία προσβλέπει στη στήριξη του Ισραήλ, το οποίο εκτός από ισχυρό παράγοντα στην περιοχή συνιστά «γέφυρα» προς τις ΗΠΑ, λόγω και της στενής προσωπικής σχέσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Πέραν των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, μία άλλη μείζονος σημασίας πτυχή αφορά την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού «East Med», που εξετάζεται πλέον ως πολύ σοβαρή επιλογή, έχοντας και τη στήριξη της Κομισιόν.

Ο «East Med» βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο της ΔΕΘ οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ. Χθες οι κύριοι Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να συντονίσουν τον βηματισμό τους στο Ισραήλ, ενώ συζήτησαν και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα