Ν. Νικολόπουλος: «Δεν θα πάω με κανέναν, κατεβαίνω για δήμαρχος Πάτρας»

Ν. Νικολόπουλος: «Δεν θα πάω με κανέναν, κατεβαίνω για δήμαρχος Πάτρας»23.01.2019Πρόσωπα

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Ν. Νικολόπουλος μιλά για όλα

Συνέντευξη στον
Φίλιππο Πανταζή

Με αφορμή τις εντεινόμενες διεργασίες στον χώρο της (Κεντρο)δεξιάς και τα σενάρια για δημιουργία νέων συμμαχιών στον χώρο, η «δημοκρατία»

μίλησε με τον ανεξάρτητο βουλευτή νομού Αχαΐας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκο Νικολόπουλο. Ο Αχαιός πολιτικός μίλησε για τις προτεραιότητές του, ενώ αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι γνωστή η θέση σας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Να υποθέσουμε πως θα την καταψηφίσετε;

Φυσικά και θα την καταψηφίσω! Την έχω χαρακτηρίσει ολέθρια και κατάπτυστη. Ανέκαθεν τασσόμουν κατά οποιασδήποτε σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων και οποιασδήποτε χρήσης της λέξης «Μακεδονία». Πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη συμφωνία αναγνωρίζει και «μακεδονική εθνότητα», αλλά και «μακεδονική γλώσσα» για τους Σκοπιανούς. Εγώ ψήφο στη νομιμοποίηση του σκοπιανού αλυτρωτισμού δεν δίνω. Παραλάβαμε μία πατρίδα από τους προηγούμενους για να την παραδώσουμε στους επόμενους, όχι για να την πουλήσουμε στους εμπόρους των εθνών!

Πάντως, η κυβέρνηση δείχνει να διαθέτει την πλειοψηφία που απαιτείται για την ψήφιση της συμφωνίας. Και άλλη λύση, τουλάχιστον κοινοβουλευτικά, δεν διαφαίνεται...

Υπάρχει λύση και την είχα πει και προτείνει προ καιρού, ενώ την επανέλαβα και πρόσφατα. Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραιτηθούν το σύνολο των βουλευτών που αντιτίθενται στη συμφωνία, καθώς και οι αναπληρωματικοί τους και οι αναπληρωματικοί αυτών κ.ο.κ. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολιτικό σεισμό και θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές, ανατρέποντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Μάλιστα, είχα δηλώσει και το επαναλαμβάνω, ότι σε αυτή την περίπτωση θα ήμουν ο πρώτος που θα παραιτείτο.

Πώς βλέπετε τις διεργασίες των τελευταίων ημερών στα κόμματα της Δεξιάς; Εσείς θα ενταχθείτε κάπου;

Δεν θα πάω με κανέναν. Εχω άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή. Δεν με ενδιαφέρει να πάω ούτε με τους ΑΝ.ΕΛ. ούτε με άλλα σχήματα που ετοιμάζονται. Οπότε, ας με αφήσουν έξω από διάφορα ευφάνταστα σενάρια. Και να ξέρουν όλοι ότι εγώ είμαι με το κόμμα των Πατρινών.

Τώρα που το λέτε αυτό, ακούγεται ότι ετοιμάζεστε να κατεβείτε στις δημοτικές εκλογές στην Πάτρα ως υποψήφιος δήμαρχος.

Είναι αλήθεια ότι άκουσα και είδα τις δημόσιες προτροπές κάποιων συμπολιτών μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος και δεν τις αγνόησα. Μίλησα μαζί τους και συνεχίζω να μιλάω με δεκάδες κάθε μέρα. Αφουγκράζομαι την πατραϊκή κοινωνία και επιδιώκω να καταλάβω εάν πραγματικά θέλει και επιδιώκει μία μεγάλη αλλαγή στον Δήμο της Πάτρας.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι η πρώτη παρουσία μου στα κοινά καταγράφηκε το 1986, όταν και εξελέγην πρώτος δημοτικός σύμβουλος, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα διεκδίκησα τη δημαρχία με προτροπή του τότε προέδρου μας στη Ν.Δ. και πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη. Η Αυτοδιοίκηση, με την έννοια της προσφοράς στην πόλη που σε μεγάλωσε και σε ανέδειξε, ποτέ δεν με άφηνε αδιάφορο. Και γι’ αυτό, ακόμα και χωρίς να είμαι υποψήφιος, πάντοτε έδινα ενεργό «παρών» στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υποστηρίζοντας ενεργά άλλους υποψηφίους. Γι’ αυτό, και εν κατακλείδι, είναι αλήθεια πως σκέφτομαι πολύ σοβαρά να συνδέσω το δικό μου «παρελθόν» με το μέλλον της Πάτρας...

Κατά συνέπεια, δεν έχετε καταλήξει σε οριστική απόφαση. Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν, όμως, αυτή την απόφαση;

Ενας και μόνο ένας: αυτά που θα μου πουν και θα μου δείξουν οι πολίτες της Πάτρας. Γνωστοί συνδικαλιστές, επιμελητηριακοί παράγοντες και πολλοί συνδημότες με προτρέπουν να διεκδικήσω τη δημαρχία, αν και είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν με απασχολούσε και έκανα άλλους σχεδιασμούς. Αν, λοιπόν, οι πολίτες της Πάτρας δείξουν ότι πραγματικά θέλουν να είμαι υποψήφιος και ότι εγώ μπορώ να εκφράσω τις ανάγκες τους και τις ανάγκες της πόλης, δεν έχω κανένα πρόβλημα να αφήσω όλα τα υπόλοιπα και να μπω στον αγώνα της Πάτρας.

Το γεγονός ότι είστε ανεξάρτητος βουλευτής, χωρίς κάποια κομματική στήριξη, διευκολύνει ή δυσχεραίνει τη λήψη της οριστικής απόφασής σας;

Σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια της κρίσης γίναμε όλοι σοφότεροι. Γι’ αυτό και σας απαντώ: Τι νόημα έχουν, άραγε, οι κομματικές στηρίξεις, εάν δεν υπάρχει η στήριξη της κοινωνίας; Και από την άλλη πλευρά, όμως: Τι νόημα έχει να επιζητείς την ψήφο των πολιτών, εάν δεν έχεις συγκεκριμένη και διακριτή πολιτική ταυτότητα;

Επαναλαμβάνω, λοιπόν: Είμαι ένας πολιτικός της δημοκρατικής Κεντροδεξιάς. Ενα γνήσιο τέκνο των αξιακών παρακαταθηκών του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που ξανοίχτηκε στο πέλαγος της πολιτικής και έκανε ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, γεμάτο με καλές και κακές στιγμές, με μεγάλα λάθη, αλλά και με πολλά σωστά.

Στο τέλος τέλος, όμως, είμαι πάντα εκείνο το παιδί από τη φτωχική εργατοσυνοικία της Αγίας Τριάδας, που αγαπάει την πόλη και την πατρίδα του. Και λέει πως αυτή τη στιγμή τόσο η πόλη όσο και η πατρίδα του δεν πρέπει να πάνε αριστερά ή δεξιά. Μόνο μπροστά πρέπει να πάμε. Μόνο μπροστά!

----

«Δεν αντιμάχομαι τον κομμουνισμό»

Το τελευταίο διάστημα «σφυροκοπείτε» συνέχεια τον σημερινό δήμαρχο της Πάτρας, με κύριο χαρακτηριστικό ότι είναι κομμουνιστής. Σας κατηγορούν για αντικομμουνισμό.

Ποιον... αντικομμουνισμό από εδώ και πίσω πίσω; Αυτά είναι για γέλια! Σας θυμίζω, εξάλλου, ότι ανδρώθηκα στο κόμμα που έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση και νομιμοποίησε το ΚΚΕ. Και επειδή στην Πάτρα με ξέρουν έως και οι πέτρες, ακόμα και αυτές μπορούν να σας διαβεβαιώσουν πόσους αριστερούς και κομμουνιστές φίλους έχω. Εγώ, λοιπόν, δεν αντιμάχομαι τον κομμουνισμό. Αντιμάχομαι, αφενός, τη στρέβλωση που δημιούργησε στην Πάτρα η... ανυπαρξία άλλων ισχυρών πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων, φέρνοντας στο δημαρχείο τους κομματικούς εκπροσώπους ενός χώρου που κινείται σε μονοψήφια εκλογικά ποσοστά, και, αφετέρου, την πολιτική εξαπάτηση από μία δημοτική Αρχή, που μόνο... δημοτική δεν είναι. Μία «ντουντούκα» του Περισσού, απλώς, έχει στηθεί στο δημαρχείο της Πάτρας και καθημερινά κάνει πλύση εγκεφάλου στους Πατρινούς ότι δήθεν κόπτεται για την πόλη και τη φτωχολογιά, ενώ αφήνει την πόλη να βουλιάζει στη μιζέρια και την υπανάπτυξη. Η δημοτική Αρχή Πελετίδη, χωρίς τις εντολές του Περισσού, δεν κάνει ούτε βήμα. Και οι εντολές αυτές το μόνο που επιζητούν είναι «επαναστατική γυμναστική» στις πλάτες της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα