Ψυχρολουσία δανειστών για τον κατώτατο μισθό!

Ψυχρολουσία δανειστών για τον κατώτατο μισθό!23.01.2019Πρόσωπα

Κατεβάζουν τον «πήχη» για αύξηση στον ιδιωτικό τομέα ακόμη και κάτω από το 5%

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

«Φρένο» στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ τον μήνα μεικτά, για τον ιδιωτικό τομέα έως 10%, βάζουν οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών κατεβάζοντας τον «πήχη» ακόμη και κάτω από το 5%. Την ίδια στιγμή, όμως, οι αξιωματούχοι των «θεσμών» φέρεται ότι είναι εκ των προτέρων θετικοί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510,09 ευρώ τον μήνα μεικτά.

Τα

συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τις πρώτες συζητήσεις των επικεφαλής του «κουαρτέτου» με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων. Ωστόσο, καθοριστικής σημασίας θα είναι η σημερινή συνάντηση με την αρμόδια υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Οι «θεσμοί» φέρεται ότι έχουν αποδεχθεί από πέρυσι τον Αύγουστο ότι ο υποκατώτατος μισθός των 510,09 ευρώ για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών φέτος θα καταργηθεί. Ομως, εμφανίζονται να διαφωνούν κάθετα με την πρόταση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ έως 10%.

Στην καλύτερη περίπτωση οι «θεσμοί» φαίνεται ότι θα συμφωνήσουν να κυμανθεί η αναπροσαρμογή στο επίπεδο του 4,5% με 5%. Στο ενδεχόμενο αυτό από τα 586,08 ευρώ τον μήνα μεικτά θα φτάσει στα 612,45 έως 615,38 ευρώ. Με βάση αυτά τα σενάρια, οι αυξήσεις για τους περίπου 150.000 νέους κάτω των 25 ετών θα ανέλθουν έως τα 105 ευρώ και για τους μεγαλύτερους ηλικιακά θα φτάσουν έως τα 29 ευρώ τον μήνα.

Αναπάντητο μέχρι στιγμής ερώτημα αποτελεί εάν η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει τα επιδόματα τριετιών και γάμου. Σύμφωνα με την «εγκύκλιο Στρατινάκη» (σε ερμηνεία του ν. 4046/12) τα επιδόματα αυτά θα αναπροσαρμοστούν όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%.

Εξάλλου, ως αργά το βράδυ χθες συνεδρίαζε στο περίκλειστο υπουργείο Δικαιοσύνης κλιμάκιο υπουργών υπό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Δραγασάκη και Αλέκο Φλαμπουράρη προκειμένου οι εκπρόσωποι των θεσμών να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι τις κυβερνητικές προτάσεις στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, κατά το ιταλικό προηγούμενο και των νέων ρυθμίσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο πρότυπο της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα