Μυσταγωγικές Αγγελογραφίες

Μυσταγωγικές Αγγελογραφίες 26.02.2018Πρόσωπα

Παρουσιάζονται στην Αθήνα τα έργα του Κώστα Ηρακλή Γεωργίου

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Οι αγγελικές μορφές του Κώστα Ηρακλή Γεωργίου σε μια ξεχωριστή έκθεση. Οι «Αγγελογραφίες», τα πρωτότυπα έργα της εικαστικής παρέμβασης που έγιναν από τον εικαστικό στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αδοντες και ψάλλοντες εν τη

καρδία» από τον Δήμο Καβάλας τον Μάιο του 2017, φιλοξενούνται από αύριο στην Ελληνοαμερικανική Ενωση.

Ο καλλιτέχνης δημιούργησε έργα που αναπαράχθηκαν σε μνημειακές διαστάσεις και τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα κτίρια-τοπόσημα του αστικού τοπίου της Καβάλας. Οπως αναφέρει ο ίδιος, ο στόχος μέσα από αυτή την παρέμβαση ήταν τα κτίρια να «αφηγηθούν» την ιστορία της πόλης, με τους Αγγέλους να υπονομεύσουν ενεργά την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα, να αιχμαλωτίσουν και να κινητοποιήσουν τη ματιά του περαστικού.

Στην Αθήνα τα έργα ακολουθούν μια άλλη διαδρομή, αφού απομακρύνονται από τη δημόσια και τη μνημειακή λειτουργία τους, και αποκτούν μια εσωτερική και δυνητικά προσωπική διάσταση. Στον χώρο της έκθεσης ακούγεται μια πρωτότυπη ηχητική σύνθεση, βυζαντινής αφετηρίας. Λέξεις-κλειδιά αντλημένες από βυζαντινούς ύμνους και τοποθετημένες περιοδικά πάνω σε ένα μεταφυσικό ισοκράτημα «συνοδεύουν» το εικαστικό έργο, στήνοντας μια ενδιαφέρουσα συνομιλία εικόνας και ήχου. Στόχος του καλλιτέχνη είναι να πυροδοτήσει μια πιο προσωπική σχέση θεατή/έργου τέχνης, μια σχέση διαδραστική.

Οπως σημειώνει η επίκουρη καθηγήτρια και ιστορικός της βυζαντινής τέχνης της ΑΣΚΤ Καλλιρρόη Λινάρδου, η οποία έχει επιμεληθεί τα κείμενα της παρουσίασης, τα έργα αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα από τη μακρά βυζαντινή εικαστική παραγωγή.

«Η έλλειψη χρώματος»

«Οταν πρωτοαντίκρισα τα έργα του με εξέπληξε η έλλειψη χρώματος» τονίζει η ίδια συνεχίζοντας: «Το να αφαιρέσει κανείς από τη βυζαντινή ζωγραφική το χρώμα είναι παρακινδυνευμένο τόλμημα, καθώς της αποστερεί το σπουδαιότερο ίσως πλεονέκτημά της. Η απουσία χρώματος αποζημιώνεται, το δίχως άλλο, από την επιλογή των προτύπων αυτών καθαυτών, αλλά και από τη διαπραγμάτευση που τους επιφυλάσσει ο καλλιτέχνης».
Η επιμέλεια και η ερμηνεία των βυζαντινών μελών είναι του Χρυσοβαλάντη Ιωαννίδη.

Info: Η έκθεση «Αγγελογραφίες» του Κώστα Ηρακλή Γεωργίου εγκαινιάζεται αύριο στην γκαλερί «Χατζηκυριάκος-Γκίκας» της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα