Αφορολόγητα και με τη βούλα όλα τα επιδόματα κατάρτισης

Αφορολόγητα και με τη βούλα όλα τα επιδόματα κατάρτισης26.02.2018Οικονομία

Με βάση τη διάταξη θα ισχύει για τους ανέργους και το ακατάσχετο!

Αφορολόγητα και ακατάσχετα θα είναι στο εξής και με τη... βούλα του νόμου τα ποσά που εισπράττουν οι δικαιούχοι προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Σχετική διάταξη, που προστέθηκε στον νόμο για τη δημιουργία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

(ΟΠΕΚΑ), καλύπτει το κενό νόμου που υπήρχε.

Το εν λόγω κενό δημιουργούσε αδικίες σε πολίτες, οι οποίοι έχαναν μέχρι πέρυσι το οικογενειακό επίδομα επειδή το ποσό που είχαν λάβει από επίδομα κατάρτισης αποτελούσε μέρος του ετήσιου εισοδήματός τους, αφού αναφερόταν στη φορολογική δήλωση.

Με την προσθήκη της διάταξης κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει, καθώς ορίζεται ρητά ότι «στο εξής, τα επιδόματα που αφορούν την εκπαίδευση ή την επαγγελματική κατάρτιση ανέργων θα είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα εις χείρας τρίτων ή του Δημοσίου».

Με τον τρόπο αυτόν ανοίγει ο δρόμος για να προκύψουν νέοι δικαιούχοι στη φετινή παροχή επιδομάτων παιδιού, να αυξηθούν τα ποσά που δικαιούνται ή, ακόμη, να υπάρξει η δυνατότητα λήψης νέων επιδομάτων, καθώς η διάταξη ισχύει από 1/1/2018. Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν είναι επιδοτούμενα τα προγράμματα, οι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα που, για διαχειριστικούς λόγους, τους αποδίδεται συσσωρευμένο στο τέλος. Συνεπώς, αν υπερβαίνουν το ελάχιστο ακατάσχετο (που είναι το σύνηθες), τότε αυτόματα γίνεται κατάσχεση του ποσού του επιδόματος για χρέη προς το Δημόσιο, έτσι ώστε να μη φτάνει σε αυτούς το επίδομα που δικαιούνται.

Πρόγραμμα

Στο μεταξύ, αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου δέχεται το πρόγραμμα συμβουλευτικής καθοδήγησης, κατάρτισης και πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων ανέργων, ηλικίας από 18 έως 24 ετών, σε αντικείμενα του λιανικού εμπορίου.

Το πρόγραμμα, που έχει ως συνδικαιούχο την ΕΣΕΕ, προσφέρει κατάρτιση στις εξής ειδικότητες: πωλητής λιανικής, εξωτερικός πωλητής, στέλεχος εξαγωγικού εμπορίου, στέλεχος διαχείρισης αποθήκης, προωθητής Πωλήσεων λιανικού εμπορίου (merchandiser), υπάλληλος γραφείου.
Η θεωρητική κατάρτιση έχει διάρκεια 120 ωρών και η πρακτική άσκηση διαρκεί 260 ώρες και πραγματοποιείται σε εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα λιανικής.

Οι ωφελούμενοι λαμβάνουν για τη θεωρητική κατάρτιση ποσό 639,60 ευρώ (5,33 ευρώ ανά ώρα) και για την πρακτική άσκηση ποσό 832 ευρώ (3,20 ευρώ ανά ώρα), δηλαδή συνολικά 1.471 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών κρατήσεων) για χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών.

Oι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν αίτηση συμμετοχής στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα http://www.esee-emporio.gr έως την Τετάρτη.
Αμέσως μετά (την Πέμπτη 1η Μαρτίου) οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στην ΕΣΕΕ (κτίριο ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ, Πετράκη 8, Τ.Κ. 10563, Αθήνα) φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να πιστοποιήσουν όσα δηλώνουν στην αίτησή τους και να ολοκληρωθούν η αξιολόγηση και η κατάταξή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα