Μυρίζει... μπαρούτι σε Εξάρχεια - Πολυτεχνείο

Μυρίζει... μπαρούτι σε Εξάρχεια - Πολυτεχνείο16.11.2018Ρεπορτάζ

Αναρχικοί επιχείρησαν χθες κατάληψη του ιδρύματος

Σε «πολεμικό» συναγερμό βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία εν όψει της 45ης επετείου του Πολυτεχνείου το Σάββατο. Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, καθώς χθες ομάδα αναρχικών επιχείρησε να κάνει κατάληψη στο κεντρικό κτίριο, προκαλώντας την έντονη δυσφορία των πρυτανικών Αρχών και της επιτροπής εορτασμού.

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου στην Πατησίων άνοιξαν χθες για τον κόσμο που θέλησε να αφήσει ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης του 1973.

Το κέντρο

της Αθήνας θυμίζει ήδη φρούριο. Οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο είναι έρημοι. Η Τροχαία για προληπτικούς λόγους έχει απομακρύνει όλα τα σταθμευμένα οχήματα, ενώ έχουν διατεθεί περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί για τη φύλαξη.

Φέτος, εκτός από τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, θα επιστρατευτούν και drones για τον καλύτερο συντονισμό και την ισχυρότερη επιτήρηση από αέρος σε σημεία που θεωρούνται κρίσιμα, κατά τη διάρκεια της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, με την οποία θα κορυφωθούν οι τριήμεροι εορτασμοί. Παράλληλα, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για τις 17 Νοεμβρίου θα ισχύσουν έκτακτα μέτρα στο οδικό δίκτυο γύρω από το κτίριο του ιδρύματος ως την πλατεία Κάνιγγος.

Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από χθες, ενώ αύριο θα επεκταθούν και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, που περικλείεται από τις οδούς και τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών, λόγω της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η Αστυνομία θεωρεί ότι θα γίνουν επεισόδια στη διάρκεια της πορείας.

Για την ακρίβεια, αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, ωστόσο φέτος υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, που έχει να κάνει με τις πρόσφατες επιθέσεις αντιεξουσιαστών εναντίον της Αστυνομίας, είτε σε αστυνομικά τμήματα είτε όχι. Οι αντιεξουσιαστές βρίσκονται σε κινητικότητα. Ομάδα αναρχικών επιχείρησε χθες να καταλάβει το κεντρικό κτίριο «Αβέρωφ» του Πολυτεχνείου, δημιουργώντας κλίμα έντασης με την επιτροπή εορτασμού.

Από την πλευρά της, η επιτροπή καταδίκασε την κατάληψη και κάλεσε τους αντιεξουσιαστές να αποχωρήσουν από το κτίριο.

Παράλληλα, η κλοπή μπιτονιών από πρατήριο στα Εξάρχεια έθεσε την Αστυνομία σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού», καθώς υπάρχει ο φόβος ότι τα καύσιμα αυτά θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την κατασκευή βομβών μολότοφ.

Εκτός του Πολυτεχνείου και της αμερικανικής πρεσβείας, στόχοι θεωρούνται και τα αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας, αλλά και πέριξ αυτού. Για αυτόν τον λόγο έχουν συστηθεί ειδικές ομάδες περιφρούρησης. Οι άνδρες που θα συμμετάσχουν θα είναι εφοδιασμένοι με ένα μικρό... οπλοστάσιο για να αντικρούσουν τις πιθανές επιθέσεις που θα δεχτούν.

Κλείνουν τρεις σταθμοί μετρό

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση του επιβατικού κοινού λόγω των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο στο κέντρο της Αθήνας, αύριο Σάββατο θα κλείσουν διαδοχικά οι παρακάτω σταθμοί του Μετρό: Μέγαρο Μουσικής στις 15.00, Ευαγγελισμός στις 16.30 και Σύνταγμα στις 16.30. Ωστόσο, τα δρομολόγια του μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Keywords
Αναζητήσεις
μυριζει μπαρουτι το πολυτεχνειο
Τυχαία Θέματα