Στον Καιάδα οι βρετανικές επιχειρήσεις και η λίρα

Στον Καιάδα οι βρετανικές επιχειρήσεις και η λίρα16.11.2018Ειδήσεις

Στα τάρταρα κατρακύλησε χθες η αγγλική λίρα έναντι του ευρώ και του δολαρίου, αποδεικνύοντας πόσο εκτεθειμένη είναι η οικονομία απέναντι στις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε η παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ

Το βρετανικό νόμισμα σημείωσε βουτιά κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,2839, και κατά 1,3% έναντι του ευρώ, στις 88,23 πένες.

«Η παραίτηση του Ράαμπ απλώς τώρα αλλάζει το παιχνίδι. Δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος για τη βρετανική λίρα βραχυπρόθεσμα»

δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, αναλυτής στην ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura. Την πτωτική πορεία της λίρας ακολούθησαν και οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, των εταιριών λιανικής πώλησης και των εγχώριων τραπεζών στο βρετανικό χρηματιστήριο, ενώ ο δείκτης FTSE 250 κατέγραψε πτώση 1% στην αρχή της συνεδρίασης.

Μεγάλη πτώση

Οι κατασκευαστικές εταιρίες Barratt Development, Persimmon, Taylor Wimpey, Berkely Group κατέγραψαν πτώση από 4,9% έως 6,7%, ενώ και η μετοχή της Barclays σημείωσε βουτιά 6,6%.

Η RBS υποχώρησε κατά 6,2%, με τη μετοχή της Lloyds να καταγράφει απώλειες 4,4%, καθώς οι εγχώριες τράπεζες επλήγησαν από την παραίτηση του υπουργού, η οποία επέτεινε την πολιτική αβεβαιότητα.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν και οι μετοχές των εταιριών της λιανικής πώλησης, με τη μετοχή της Marks & Spencer -ενδεικτικά- να υποχωρεί κατά 5,2% και της Next κατά 5%. Από το αρνητικό κλίμα επηρεάστηκαν και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, που υποχώρησαν χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων.
Οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων, που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο, υποχώρησαν πάνω από 3 μονάδες βάσης, στο 0,36%.

Keywords
Τυχαία Θέματα