Μητσοτάκης: «Ανακαλέστε τις χρεώσεις σας»

Μητσοτάκης: «Ανακαλέστε τις χρεώσεις σας»25.10.2019Πρόσωπα

Πιέσεις Μητσοτάκη στους τραπεζίτες. «Αποκλεισμός» με νόημα του Στουρνάρα

Χωρίς την παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα έγινε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ενωσης Τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη. Πληροφορίες θέλουν

δε τον κ. Στουρνάρα, εκτός από τον πρωθυπουργικό «πάγο», να βρίσκεται στα μαχαίρια και με τον αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό. 

Κατά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ανακληθούν οι ληστρικές χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Εχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν μεν να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ωστόσο δεν έδωσαν σαφείς διαβεβαιώσεις για την ανάκλησή τους, καθώς ανέφεραν ότι θα επανεξετάσουν το καθεστώς των αυξήσεων «ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ»! Ισχυρίστηκαν δε ότι «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα». Κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί σημαντικό βήμα προκειμένου να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022 και να ανοίξουν ξανά οι «κάνουλες» του δανεισμού.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους τον οδικό χάρτη για τη διαμόρφωση μέσα στο 2020 ενός ενιαίου πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τον υφιστάμενο μηχανισμό προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν και η πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνότερη χρηματοδότηση και η ανάγκη διοχέτευσης δανείων σε προγράμματα της «πράσινης» οικονομίας, ενώ εκτιμήθηκε ότι η αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες θα έχει θετική επίδραση στην αγορά ακινήτων.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ενωση Τραπεζών για τη χορηγία 500.000 ευρώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αγορά αυτοκινήτων της ΕΛ.ΑΣ. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους των τραπεζών ο πρόεδρος της Ενωσης Γιώργος Χατζηνικολάου, η γραμματέας Χαρούλα Απαλαγάκη και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, της Eurobank Φωκίων Καραβίας και της Attica Θεόδωρος Πανταλάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα