Μηδενική (!) η συμμετοχή για χρόνιους πάσχοντες

Μηδενική (!) η συμμετοχή για χρόνιους πάσχοντες22.06.2018Υγεία

Οι 10 αλλαγές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ

Ανάσα για τους χρόνιους πάσχοντες φέρνει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, που προβλέπει μηδενική συμμετοχή στο υγειονομικό υλικό το οποίο χρησιμοποιούν, στις συσκευές αλλά και στα αναλώσιμα, που τους

είναι απαραίτητα. Συγκεκριμένα, τις 10 αλλαγές που φέρνει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με αφορμή τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ετσι, μηδενική συμμετοχή στο υγειονομικό υλικό θα έχουν οι ασθενείς με διαβήτη, οι παραπληγικοί, οι τετραπληγικοί, οι νεφροπαθείς, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ. Ακόμη ο ΕΚΠΥ:
• Εξορθολογίζει με σαφείς κανόνες ανά κατηγορία πάθησης (ICD10) τη διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των σκευασμάτων ειδικής διατροφής (όπως αλεύρι χωρίς γλουτένη κ.λπ.) για τα τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.
• Ρυθμίζει τη διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των επιθεμάτων ανά κατηγορία διαταραχής.
• Διαφοροποιεί τη συμμετοχή σε φυσικοθεραπείες ανάλογα με το είδος της πάθησης: Μηδενική συμμετοχή για τα χρόνια νοσήματα και συμμετοχή 15% για παροδικές καταστάσεις.
• Προσαρμόζει τις παροχές για την ειδική αγωγή με βάση το πόρισμα της επιτροπής.
• Διαμορφώνει νέο πλαίσιο συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για την κάλυψη των ασθενών του ΕΟΠΥΥ, με μηδενική συμμετοχή και να ενημερώνουν καθημερινά τον ΕΚΠΥ για τη διαθεσιμότητα αυτών των κλινών.
• Θεσμοθετεί τη δυνατότητα σύμβασης του οργανισμού με ιδιωτικές αυτοτελείς Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), αφού εκτιμηθεί το οικονομικό όφελος των συμβάσεων αυτών σε σύγκριση με τη δαπάνη νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές.

Ρίτα Μελά

Keywords
Τυχαία Θέματα