«Ανταρσία» υπέρ Μέρκελ από τη σκληρή ομάδα του Βίσεγκραντ

«Ανταρσία» υπέρ Μέρκελ από τη σκληρή ομάδα του Βίσεγκραντ22.06.2018Πρόσωπα

«Μπλόκο» στη μίνι σύνοδο κορυφής της Κυριακής για το Μεταναστευτικό έστησαν χθες τα κράτη-μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), που τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής στο ζήτημα.

Μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν χθες στη Βουδαπέστη, ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν

στην κυριακάτικη σύνοδο, στάση που ερμηνεύτηκε από ορισμένους αναλυτές και ως έμπρακτη επίδειξη συμπαράστασης στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

«Η μίνι σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη. Δεν θα συμμετάσχουμε. Θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματιές Μοραβιέτσκι (φωτό), μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Την ίδια στιγμή, για το θέμα τοποθετήθηκε χθες και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα πρέπει να οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Κομισιόν. Ο Ορμπαν είπε ακόμη ότι οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ και η Αυστρία τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και υπέρ της άποψης που θέλει τους μετανάστες να οδηγούνται εκτός των συνόρων της Ε.Ε.

Η ομάδα V4 συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, προκειμένου να συζητήσουν το Μεταναστευτικό και θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ο Κουρτς είναι ο μόνος από τους πέντε ηγέτες που παραβρέθηκαν στη συνάντηση και την Κυριακή θα συμμετάσχει στη μίνι σύνοδο των Βρυξελλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα