Μία «Πυξίδα» για 120.000 ανθρώπους!

Μία «Πυξίδα» για 120.000 ανθρώπους! 25.06.2018Πρόσωπα

20 χρόνια δράσης έκλεισε το Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων με τη στήριξη του Δήμου Νεάπολης - Συκεών

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά περισσότερα από 120.000 άτομα -γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και νέοι- ενημερώθηκαν, ζήτησαν βοήθεια και την έλαβαν για τις εξαρτήσεις από το αλκοόλ, το τσιγάρο, τα ναρκωτικά, το ίντερνετ και τον τζόγο κατά τα 20 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Πυξίδα.

Η Πυξίδα έκλεισε φέτος τα 20 χρόνια της! Είκοσι χρόνια προσφοράς

στους δήμους Νεάπολης - Συκεών, Λαγκαδά και Βόλβης.

Με τον ΟΚΑΝΑ

Η Πυξίδα, Αστική Μη Κυβερνητική Εταιρία, λειτουργεί στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και εντάσσεται στο Πανελλαδικό Δίκτυο των 75 Κέντρων Πρόληψης.



Κατά τα 20 χρόνια λειτουργίας συνολικά 22.000 γονείς, 9.900 εκπαιδευτικοί και 42.710 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων συμμετείχαν σε ομάδες εκπαίδευσης και συμβουλευτικά προγράμματα. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στα σχολεία αφορούσαν τις εξαρτήσεις και την πρόληψη, την ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, την επιθετικότητα και τον εκφοβισμό, την κατάχρηση διαδικτύου, το άγχος εξετάσεων, τον έρωτα και την εφηβεία.

Επίσης άλλα 44.650 άτομα συμμετείχαν σε παρεμβάσεις πρόληψης για νέους και ομάδες διακοπής καπνίσματος, ενώ περίπου 2.300 ήταν αυτοί που δέχτηκαν συμβουλευτική βοήθεια.

Δημιουργούμε ένα περιβάλλον ασφαλές και υποστηρικτικό

«Είναι ευθύνη της τοπικής κοινωνίας να δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφαλές και υποστηρικτικό για τα νέα παιδιά.


Αυτού του είδους οι δομές μπορούν να φέρνουν αποτελεσματικό έργο μόνο αν ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιστεύει και μπορεί και υποστηρίζει» σημείωσε ο πρόεδρος της Πυξίδας και δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Σκουλάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, υποστήριξε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε καλό στάδιο και σε ό,τι αφορά την πρόληψη και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων». Ο νευρολόγος - ψυχίατρος και πρόεδρος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος είπε ότι πλέον κάθε νομός στη χώρα διαθέτει κέντρο πρόληψης. Στις νέες προκλήσεις αναφέρθηκε η Μένη Μαλλιώρη, καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος ΟΚΑΝΑ.

Μίλησε για την αναγκαιότητα να γίνουν παρεμβάσεις πρόληψης στα πεδία του τζόγου, του αλκοόλ και του καπνίσματος. Πρόσθεσε ακόμη ότι «όσο η οικονομική κρίση επεκτείνεται, ο τζόγος θριαμβεύει». Στις δράσεις, στα προγράμματα και στην επιτυχία τους αναφέρθηκε, επίσης, η ψυχολόγος και αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πυξίδα Μαρία Κυριακίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα