Παρασκευή τελειώνει η παράταση για τα τέλη

Παρασκευή τελειώνει η παράταση για τα τέλη02.01.2018Οικονομία

Την τελευταία στιγμή έβγαλε την εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών! Τι γίνεται με τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε ακινησία

Την... καθιερωμένη παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του νέου έτους και την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η σχετική προθεσμία παρατάθηκε έως την προσεχή Παρασκευή 5 Ιανουαρίου

2018.

Η ανακοίνωση του υπουργείου εκδόθηκε όμως την τελευταία στιγμή, λίγο μετά το κλείσιμο των τραπεζών την περασμένη Παρασκευή. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι τράπεζες είχαν ενημερώσει μία ημέρα νωρίτερα τους πολίτες για τη δυνατότητα εξόφλησης των τελών του 2018 έως την πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους, δηλαδή ως αύριο, ενώ το υπουργείο σιωπούσε! Τελικά η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψε την απόφαση για την παράταση την Παρασκευή και ακολούθησε η προαναφερθείσα ανακοίνωση.

Παράλληλα, με εγκύκλιό του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το πότε επιβάλλεται πρόστιμο για τα τέλη κυκλοφορίας, σε περίπτωση άρσης ακινησίας αυτοκινήτου, και πότε όχι.

Οπως επισημαίνει ο κ. Πιτσιλής, εφόσον η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την παράταση της προθεσμίας καταβολής τελών κυκλοφορίας προβλέπει «ρητώς» και την παράταση για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία, θεωρείται εμπρόθεσμη η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην Εφορία, προκειμένου για την εκ νέου θέση τους σε ακινησία και για το επόμενο έτος εντός του χρόνου παράτασης. Αντιθέτως, εάν η απόφαση παρατείνει μόνο την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας, τότε δεν δίνει τη δυνατότητα και για αντίστοιχη παράταση στην εμπρόθεσμη επιστροφή στη ΔΟΥ των στοιχείων κυκλοφορίας των οχημάτων που ήραν την ακινησία.

Με αφορμή σχετικά ερωτήματα εφοριών, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Εφορία από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου βεβαίως να τεθεί εκ νέου το όχημα σε ακινησία.

Η εγκύκλιος αναφέρει επίσης: «Η διοίκηση δέχτηκε ότι δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην Εφορία όταν η άρση περιλαμβάνει και τον μήνα Δεκέμβριο, τελευταίο μήνα του έτους, εφόσον ο κάτοχος του οχήματος καταβάλει εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα